Crypto Cashflow - 2 december 2022 - crypto
door VINCE

ETH/BTC Flippening is dichterbij dan je denkt

Bij Beursbrink hadden we nooit verwacht dat we het hierover zouden hebben in het diepste van de berenmarkt, maar we geloven dat een ‘flippening’ dichterbij is dan de meeste denken. De technische en fundamentele ontwikkelingen geven echter geen keus. In dit artikel leggen we je precies uit waarom. 

Wat is de ‘Flippening’ precies? Het benoemt het moment waarbij ETH’s marktwaarde voor het eerst hoger is dan die van BTC. Dan is BTC dus niet meer de grootste cryptomunt ter wereld, en ‘flipt’ die eretitel naar ETH. 

Een stierenmarkt laat ETH domineren

We zitten natuurlijk momenteel in een berenmarkt, maar na een berenmarkt volgt altijd een stierenmarkt. En tot nu toe zijn die stierenmarkten altijd zeer positief voor ETH. In zulke marktomstandigheden wint ETH namelijk flink terrein t.o.v. BTC.

Dit zie je ook terug in de onderstaande ETH/BTC grafiek, die de verhouding tussen de twee grootste tokens weergeeft. Als die ratio hoger wordt, betekent het dat ETH betere prestaties levert dan BTC en vice versa. Bijvoorbeeld in de stierenmarkt van begin 2021 (in het linker groene vlak) zie je dat de ratio omhoog schoot en ETH dus veel beter presteerde:

We kijken er zeker niet gek van op wanneer we eind volgend jaar ETH als koning van de cryptomarkt zien en BTC als nummer twee. Dat zou gebeuren bij een ETH/BTC ratio van 0,15941.

De huidige ratio noteert daar nog ver onder. Alleen nu heeft de ratio in het verleden vaker bewezen in een korte periode heel rap te kunnen stijgen. Wanneer ETH net zoveel terrein zou winnen als in eerdere stierenmarkten, dan wordt de flippening ratio gemakkelijk bereikt.

De fundamentele onderbouwing achter de verwachtte flippening

De technische en fundamentele ontwikkelingen ondersteunen een dichtbije flippening. Op fundamenteel gebied is Ethereum namelijk deflationair, terwijl Michael Saylor een soort van dynamiet onder Bitcoin’s markt legt met al z’n leverage. Tegelijkertijd biedt Bitcoin’s netwerk geen alternatief voor centrale platformen, maar doet Ethereum dit wel.

Technisch gezien kon Bitcoin z’n vorige bodem niet houden en Ethereum wel. Om dit aan te tonen, hoeven we alleen maar te kijken naar de activiteit op de netwerken. Dat doen we op basis van de hoeveelheid fees die op beide blockchains worden betaald, gemeten in eigen munt. Beide grafieken staan op logaritmische schaal en geven het 30-daags gemiddelde weer.

Voor BTC zien we dan het volgende beeld:

En dit is het beeld voor ETH:

We schrokken een beetje toe we dit zagen. Bitcoin kent in de laatste vijf jaar een trend van dalend gebruik. Op 17 april was het zelfs de rustigste dag op de blockchain sinds begin 2012! Dit heeft natuurlijk alles te maken met het gebrek aan innovatie en functionaliteit. En aan de andere kant een opkomst van goede ervaringen op centrale platformen.

Ethereum kan hier een tegenovergesteld beeld voorschotelen. Namelijk een opgaande trend. Er wordt over de jaren veel meer ETH gebruikt.

Het biedt immers alternatieven voor een FTX met verschillende DeFi applicaties. We maken het zelf mee bij onze decentrale broker voor crypto futures. We volgen deze voor zowel het Crypto Ebook als het Cryptoknallers Rapport. Na de val van FTX stromen de fees op het decentrale brokerplatform binnen, omdat er meer wordt gehandeld. Cryptoknallers merken dit bijvoorbeeld doordat de vergoeding voor het leveren van handelsliquiditeit van twee weken geleden (een week na FTX’s val), op 50% per jaar uitbetaald in ETH stond.

De problemen van centrale platformen kunnen dus wel eens heel goed gaan zijn voor de decentrale varianten, en daarmee Ethereum. Maar om eind volgend jaar een flippening te kunnen zien, zal er wel meer optimisme in de markt voor nodig zijn dan vandaag het geval is.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Crypto Cashflow

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Crypto Cashflow

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.