Nederland - 28 april 2022 - Beursbrink

Eerste ECB-renteverhoging mogelijk in het derde kwartaal

door STIJN

Wanneer moet de Europese Centrale Bank starten met het verhogen van de rentes? Een discussiepunt waar veel meningen over zijn. Bestuurslid Ignazio Visco, die meer in het ‘dovish’ kamp thuishoort, heeft zich uitgelaten over de timing. Hij is van mening dat de periode juli – september een goed moment is om de rentes te verhogen.

De Amerikaanse centrale bank is al volop bezig met het verhogen van de rentes om de inflatie af te koelen. In Europa is er nog geen sprake van renteverhogingen, hoewel het er op lijkt dat ze steeds dichterbij komen. De rentes zijn momenteel nog negatief terwijl het opkoopprogramma van oblaties nog loopt. Maar dit programma zou in het derde kwartaal beëindigd gaan worden.

Renteverhoging

En dat zou de deur openen voor hogere rentes. Marktkenners verwachten dat de eerste Europese ‘rate hike’ in juli zal plaatsvinden, hoewel verschillende bestuursleden zulke verhoging liever vandaag dan morgen zien gebeuren. Ignazio Visco, gouverneur van de Bank of Italy, is voorstander van een ondersteunend monetair beleid (dovish) maar ook hij vindt een verhoging noodzakelijk.

We said that they will be adjusted sometime after the end of the purchasing program; now this sometime has to be defined, we have to look at the developments, it may be during the third quarter or at the end of the year, but it has to be gradual.

Visco is voorstander om de rentes gradueel te verhogen en te starten in het derde kwartaal, of op het einde van het jaar. Hij benadrukt dat het niet abrupt mag gebeuren omdat de financiële markten anders verstoord geraken. Het is in ieder geval moeilijk gezien de hoge inflatie, de oorlog in Oekraïne en de zwakke economische vooruitzichten voor de eurozone.

As we said there are three main conditions that we are looking for: the first is gradualism, the second is optionality and the third, we have to guarantee smooth functioning of financial markets that this flexibility is necessary.

Bronnen: Matt Clinch – CNBC

Foto: Ri_Ya – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.