Nederland - 1 mei 2022 - Aandelen

Een belangrijke les van Netlix

door SVEN VAN GASSE

Het jaar 2022 lijkt een annus horribilis voor Netflix te gaan worden. Na het enorme succes tijdens de pandemie begint de groeimotor te sputteren door een toenemende concurrentie. Dit resulteert in enorme koersdalingen.

Eind januari kende Netflix de eerste keer een daling van meer dan 20%. De resultaten voor het vierde kwartaal van 2021 die het voorstelde waren nochtans niet zo slecht. De trigger was het sputterende aantal abonnees, door de toenemende concurrentie. Hoewel er vroeger altijd werd beweerd dat streamingconcurrenten zoals Apple TV en Disney+ geen invloed hebben op de groei van het bedrijf, lijkt de realiteit toch anders te zijn.

Op 21 april kende het aandeel van Netflix echter nog een forsere daling van 37%.  Voor het eerst sinds oktober 2011 zijn ze gebruikers kwijtgespeeld, meer bepaald 200.000 abonnees. Ook de vooruitzichten die het bedrijf meegaf, waren allesbehalve geruststellend.

Deze 2 belangrijke gebeurtenissen worden duidelijk op de grafiek van Tradingview:

Concurrentie

Netflix is de afgelopen 20 jaar een van de grootste succesverhalen op Wall Street gebleken. Sinds zijn beursintroductie in 2002 steeg het aandeel met meer dan 16 500%. Op haar hoogtepunt had Netflix meer dan 220 miljoen gebruikers wereldwijd.

Door het grote succes kwamen er steeds meer spelers op de bijzonder lucratieve streamingmarkt. Denk maar aan HBO+, Prime, Disney+ en Apple TV. Ook bij ons richten steeds meer bedrijven zich op streaming. Voorbeelden hiervan zijn Videoland in Nederland en de recente lancering van Streamz in België.

In een kapitalistisch systeem worden excessieve winsten weggeconcurreerd. Doordat een bepaalde sector zo succesvol is, gaan andere bedrijven deze markt ook betreden en een stukje van de taart proberen af te nemen. Netflix had deze taart een geruime tijd helemaal voor zichzelf. De laatste jaren moet Netflix de taart ook delen met concurrenten waardoor er voor hen minder overblijft.

Wanneer groei vertraagt, kan het hard gaan

Netflix is een groeiaandeel. Dit wil zeggen dat het bedrijf op dit moment niet per se veel winst moet maken maar er vooral voor moet zorgen dat het blijft groeien. Dit heeft Netflix de afgelopen jaren goed gedaan, zoals je op de grafiek van Charlie Bilello kan zien. Groeibedrijven betalen ook meestal geen winst uit omdat ze deze willen herinvesteren in projecten. Beleggers in deze aandelen moeten hun winst dus volledig halen van een stijging van de koers.

Door de stijgende omzet en gebruikersaantallen van de afgelopen jaren, steeg het aandeel van Netflix fors. 4 jaar geleden werd het aandeel verhandeld aan 11 keer de omzet. Door de sputterende groei noteert Netflix nu echter aan slechts 3,3 keer de omzet. Belangrijke les: wanneer de groei vertraagt, lijkt de waardering er plots toe te doen.

Koopmoment?

Door de forse koersdalingen van de afgelopen maanden, zouden beleggers dit als een goed koopmoment kunnen beschouwen. Het is echter verre van zeker dat het aandeel van Netflix zijn bodem heeft bereikt. We weten dat de laatste keer dan Netflix zo’n lage omzetgroei had in 2012, het werd verhandeld tegen 1 keer de omzet, zoals de grafiek illustreert. De waarderingen zouden dus nog een stuk lager kunnen. Ook het huidige negatieve sentiment op de markten, doet hier weinig goeds aan.

Hiernaast deed sterbelegger Bill Ackman zijn volledige positie in Netflix van de hand. In januari stortte de investeerder meer dan $1 miljard in de streamingdienst. Door de koersdaling incasseerde Ackman een verlies van meer dan $400 miljoen. Dat zo’n grote belegger bereidt is om zijn volledige positie met verlies te verkopen en niet te wachten op een herstel, doet de zaak van Netflix geen goed.Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.