Nederland - 11 januari 2021 - Aandelen

Ed Yardeni verwacht crash op de aandelenmarkten

door SVEN VAN GASSE

Ed Yardeni is bezorgd dat de aandelenmarkten op weg zijn naar een crash. De oprichter van Yardeni Research, een firma die investeringsstrategieën ontwikkelt en analyses maakt, vergelijkt de euforie op Wall Street met die van tijdens de dotcom-zeepbel in 1999.

Van eind 1998 tot 2000 steeg de Nasdaq met meer dan 200%. De index, die overwegend uit technologiebedrijven bestaat, sloot vorige week op een recordhoogte van 13 201,97 punten. Sinds zijn dieptepunt in maart is de Nasdaq al met meer dan 100% gestegen.

Yardeni haalt ook de parabolische stijging van bitcoin aan als een extreem voorbeeld van “greed”. Bitcoin steeg in de eerste vijf handelsdagen van 2021 met 36%. In de afgelopen 6 maanden is de bekendste cryptomunt met meer dan 300% in waarde gestegen.

Volgens Yardeni nemen beleggers veel te veel risico’s zonder rekening te houden met een mogelijke correctie of crash. Er is te veel uitbundigheid en speculatie.

Yardeni stelt:

Alles waar ik naar kijk, wijst op een ineenstorting.

Positief over economisch herstel

Ondanks zijn waarschuwing slaat Yardeni nog geen alarm. Hij is optimistisch over het economisch herstel door de uitrol van Covid-19 vaccins en de fiscale en monetaire maatregelen die genomen zijn.

Onder meer door de Democratic Sweep in de Verenigde Staten is Yardeni voor de eerste helft van dit jaar nog steeds bullish omdat er hierdoor waarschijnlijk meer steunmaatregelen zullen komen. Ook zal de Federal Reserve de rente nog een geruime tijd op deze lage niveaus houden.

In de tweede helft van het jaar verwacht Yardeni dat de economie stilaan aan het normaliseren is.

Hier wordt Yardeni echter voorzichter. Een bloeiende economie zou kunnen leiden tot een verhoogde inflatie door de enorme hoeveelheden aan steunmaatregelen en een toename van de vraag.

Yardeni besluit:

In de tweede helft van dit jaar kunnen we te maken hebben met een verhoogde inflatie, die een negatief effect zal hebben op de overgewaardeerde activa.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.