Centrale banken wereldwijd hebben hun beleid voor dit jaar bijgedraaid: er wordt weer gestimuleerd. Rentestanden worden bijvoorbeeld verlaagd. De laatste is de centrale bank van Indonesië, die zijn rentestand meer dan verwacht verlaagde. En dat is volgens economen tekenend voor wat we in de Aziatische regio mogen verwachten.
Volgens Steve Cochrane, econoom voor de Aziatische regio bij Moody’s, zullen Aziatische banken hoger inzetten op hun stimulerende beleid. Centrale banken van India, Maleisië, de Filipijnen, Thailand en Zuid-Korea hebben dit jaar al rente verlagingen gehad of gepland.
Volgens Cochrane zullen Aziatische centrale banken nog meer gaan stimuleren. Want de huidige maatregelen hebben nog niet het gewenste effect gehad. En daarom zullen Aziatische centrale banken een extra stapje bijzetten. Cochrane zei:
Dit suggereert de noodzaak voor meer stimulerend monetair beleid door Aziatische centrale banken. Ze moeten de verkrappende financiële condities tegen gaan, die worden veroorzaakt door de buitenlandse economieën.
Cochrane doelt met de buitenlandse economie op de situatie in China. Want volgens hem zijn Aziatische economieën, zoals die van Indonesië, sterk afhankelijk van de situatie in China. En daarom zouden deze landen geraakt kunnen worden door de handelsoorlog met de Verenigde Staten.
Men moet onthouden dat Azië nog meer blootstelling heeft aan de Chinese handel. Dus, de risico’s zijn hier zeer groot.
Het stimulerende beleid zou het effect van de handelsoorlog teniet moeten doen. Omdat het de economie zou moeten stimuleren. Perry Warjiyo, de voorzitter van de Indonesische centrale bank, zei over zijn beleid:
Dit is een preventieve maatregel om ons momentum vast te houden en te anticiperen op mogelijke risico’s in de globale economische vooruitzichten.
Naast economische groei kan het stimulerende beleid van centrale banken als gevolg hebben dat financiële markten stijgen. Bijvoorbeeld door lagere rentestanden, zal meer geld naar aandelenmarkten vloeien, omdat obligaties en sparen minder aantrekkelijk worden. Dit effect wordt ook wel TINA (There Is No Alternative) genoemd.
Bij BeurBrink spelen we in op de aandelenmarkten in de Aziatische regio, met het gloednieuwe Azië Rapport.
Bron: CNBC
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Azie
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.