Nederland - 14 januari 2021 - Beursbrink

ECB wil binnen vijf jaar een digitale euro

door STIJN

De Europese Centrale Bank broedt op een ‘innovatief’ idee. Ze willen namelijk de komende vijf jaar werken aan een digitale euro en willen zo op de kar van ‘cryptocurrencies’ springen. Voorzitter Christine Lagarde benadrukt dat de vraag naar digitale munten tegenwoordig bijzonder groot is maar dat het niet altijd even veilig is. De ECB wil een veilige munt creëren.

Digitale munten waren enkele jaren geleden nog iets vreemd maar tegenwoordig lijkt het ‘het nieuwe normaal’ te zijn. Steeds meer grote investeerders maken de verschuiving naar de cryptomarkt. Ook centrale banken en grote technologiebedrijven springen op de kar. In China is er al de digitale yuan en dat idee vinden ze bij de Europese Centrale Bank zo gek nog niet.

Voorzitter Christine Lagarde heeft laten weten dat de ECB van plan is om binnen de vijf jaar een digitale euro uit te brengen. Ze rechtvaardigde de lange termijn door te benadrukken dat ze een uiterst veilige digitale munt willen creëren. Want dat is volgens Lagarde het grootste risico bij crypto.

It’s going to take a good chunk of time to make sure it’s safe. I would hope that it’s no more than five [years]. There is a demand” for a digital currency, but that there is a need to have a system that is secure and where risks such as hacking are addressed.

Digitale manier

Lagarde benadrukte ook dat fysieke bankbiljetten niet zullen verdwijnen maar dat een digitale manier van betalen ‘the way to go is’. Een digitale euro zou betalingen veel sneller en goedkoper maken, waardoor de administratieve rompslomp achterwege gelaten kan worden.

Cashloze betalingen zijn zeer populair geworden door de coronapandemie. Digitale betaaldiensten, zoals Paypal en Square, hebben hun aandeel dan ook fors zien stijgen. Ook de waarde van de bitcoin en ethereum zijn vanaf de tweede jaarhelft vorig jaar sterk beginnen stijgen.

Bronnen: Asia Times

Foto: Gerd Altmann – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.