Nederland - 17 maart 2022 - Beursbrink

ECB heeft extra ruimte alvorens rentes te verhogen

door STIJN

Terwijl de Federal Reserve en de Bank of England de rentes aan het verhogen zijn, kijkt de Europese Centrale Bank de kat uit de boom. Volgens voorzitter Christine Lagarde heeft de ECB voldoende ademruimte alvorens de rentes te verhogen. Deze zomer zullen de stimulusmaatregelen eindigen maar dat hoeft niet te betekenen dat de rentes zullen stijgen.

Een middel tegen hoge inflatie is het optrekken van de rentes. Daar zijn de Amerikaanse centrale bank en de Bank of England volop mee bezig in de hoop de inflatie terug te dringen. Ook in Europa staat de inflatie op een hoog niveau maar de Europese Centrale Bank is voorlopig nog niet van plan om de rentes te verhogen. Volgens Christine Lagarde is er nog voldoende ruimte.

‘Ruimte’

De stimuleringsmaatregelen zullen deze zomer ten einde lopen en de situatie in Oekraïne is niet bepaald gunstig voor de inflatie. Hierdoor verwachten investeerders dat de ECB het voorbeeld zal volgen van de Federal Reserve en de Bank of England. Maar voorzitter Lagarde heeft laten weten dat een renteverhoging gradueel zal gebeuren en pas enige tijd na het stopzetten van de QE.

This maintains our traditional sequencing logic, but also gives us extra space if needed after we stop purchasing bonds and before we take the next step towards normalization.

Marktkenners en analisten verwachten dat de ECB de rentes zal verhogen met 50 basispunten dit jaar. Hierdoor zou er een einde komen aan een acht jaar lange periode van negatieve rentes. Wanneer de eerste renteverhoging gepland staat, is nog een vraagteken. Alleszins niet deze zomer volgens Lagarde, maar dat zou kunnen veranderen indien de inflatie opeens versnelt.

If necessary, we can design and deploy new instruments to secure monetary policy transmission as we move along the path of policy normalization, as we have shown on many occasions in the past.

Bronnen: Reuters – CNBC

Foto: Ri_Ya – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.