USA - 9 december 2017 - ruimtevaart
door DIETER P.

Drie ruimteaandelen om van te smullen

Niet langer is de ruimte iets waar enkel overheden zich mee bezighouden, neen, ook private bedrijven doen er alles aan om in te spelen op het oneindige potentieel van wat er zich buiten onze aardbol bevindt.

De ruimte 2.0 is er, en ettelijke miljarden dollars van durfkapitalisten zijn al gevloeid naar Ruimte 2.0 ondernemingen.

  • Space X haalde eind 2015 1 miljard dollar op.
  • OneWeb haalde in 2017 1,2 miljard dollar op.
  • In 2016 vloeide er 2,8 miljard dollar naar ruimte start-ups.
  • En ga zo maar door…

De ruimte is dan ook een zeer aantrekkelijk plek voor bedrijven.

Wie een dominante positie kan bekomen in de ruimte, die kan veel geld verdienen, omdat er maar heel weinig spelers zijn die de middelen of know-how hebben om iets te doen in de ruimte.

Vandaag bespreken we 3 ruimteaandelen.

Ducommun

Ducommon is een klein bedrijfje met een marktwaarde van 374 miljoen dollar, dat de helft van zijn omzet haalt van structurele systemen zoals laaddeuren, verlengingen van vliegtuigvleugels, staartkegels en uitlaatkanalen van vliegtuigen. De andere helft komt van elektronische systemen zoals kabels, bedradingen, printplaatoplossingen en geïntegreerde elektronische oplossingen.

Ongeveer de helft van het logboek komt van de commerciële luchtvaartsector, de andere helft is voornamelijk afkomstig van het leger en de ruimtevaartsector.

Op lange termijn verwacht het management een groeipercentage van de business van 4 à 6% voor de gewone luchtvaartsector. De militaire- en ruimtecompentenbusiness zou groeien met 0 à 2% op lange termijn.

Niettemin begint Ducommon steeds meer te focussen op de ruimtevaart en militaire sector. Niet-kernactiviteiten worden afgestoten, en meer geld zal vloeien naar producten voor deze markten.

Orbital ATK

Orbital ATK is een echte expert op het gebied van ruimtevaart en militaire luchtvaart. Het bedrijf staat bekend om zijn rakettechnologie en heeft ondertussen al een marktwaarde van meer dan 7 miljard dollar.

Orbital ATK concurreert met SpaceX voor de snelgroeiende markt om commerciële satellieten de ruimte in te schieten.

Niettemin heeft Northrop recent besloten om Orbital ATK over te nemen voor 9 miljard dollar (inclusief 1,4 miljard dollar in schulden).

Wie dus nog wilt inspelen op het succes van Orbital ATk, zal aandelen Northrop moeten kopen.

Northrop is een leidinggevende speler (marktwaarde 52 miljard dollar) op het gebied van beveiliging. Het levert innovatieve systemen, producten en oplossingen aan overheden en private klanten wereldwijd. Het bedrijf heeft expertise op het gebied van onderwatersystemen, ruimtevaart en cybersecurity.

United Technologies

United Technologies is een mastodont/conglomeraat (marktwaarde van 96 miljard dollar) die actief is binnen 4 sectoren:

  1. Liften, roltrappen, rolbanen, etc. (OTIS)
  2. Brandbeveiliging, beveiliging van gebouwen, camera’s, verwarming, ventilatie, etc. (Climate, Control and Security)
  3. Propulsietechnologie voor commerciële vliegtuigen, motoren voor gevechtsvliegtuigen, etc. (Pratt & Whitney)
  4. Geavanceerde technologie voor ruimtevaart en luchtvaart. (UTC Aerospace Systems)

Het bedrijf staat bekend als een van de belangrijkste toeleveranciers van de Amerikaanse luchtmacht, en zorgde voor tal van innovaties voor militaire gevechtsvliegtuigen.

Recent besloot United Technologies Rockwell Colins over te nemen voor 30 miljard dollar. Rockwell Colins is net zoals United Technologies erg sterk in het leveren van onderdelen en technologie voor de lucht- en ruimtevaart, maar de producten zijn complementair.

De overname zal 500 miljoen dollar aan synergieën met zich meebrengen.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws USA

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit USA

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.