Nederland - 7 september 2022
door SVEN VAN GASSE

Dollar bereikt nieuwe recordkoers en kan nog veel hoger

De Amerikaanse dollar heeft het afgelopen jaar een enorm rally achter de rug. Volgens Raoul Pal, CEO van Global Macro Investor, is de rally nog niet ten einde. Hij acht het goed mogelijk dat de US Dollar Index (DXY) verder stijgt tot 120.

Pal staaft zijn voorspelling met de onderstaande grafiek.

Aan de huidige koers van 110 botst de index tegen “een vrij zwakke weerstand”. Wanneer deze weerstand doorbroken wordt, ligt de weg naar 120 volledig open. Pas op dit niveau zal de index opnieuw op een sterke weerstand botsen.

Waarom kan de DXY nog veel hoger?

Verschillende economen en marktstrategen zijn het met Pal eens dat de DXY nog een stuk hoger kan. De DXY wordt immers gemeten ten opzichte van een mandje andere valuta. In dit mandje hebben de euro en de Japanse yen een zware weging. Beide munten zijn op dit moment zeer zwak als gevolg van hoge energieprijzen. Beide regio’s importeren veel energie, waardoor de kosten hoog oplopen.

Daarnaast zijn er nog andere problemen. Zo kunnen Japan en Europa maar moeilijk de rentes verhogen om inflatie af te remmen. Hierdoor levert het aanhouden van yens of euro’s weinig op, terwijl je in de Verenigde Staten wel rentes hebt van ondertussen meerdere procenten.

Wat doet een verstandige belegger?

Beleggers in euro of yen zien de waarde van het valuta ten opzichte van de dollar steeds verder afnemen. Fundamenteel zien we genoeg redenen dat dit doorzet voor langere tijd. Dat betekent dat je cashpositie in euro’s wordt aangetast.

Wij vinden het daarom verstandig om, een deel, van je cashpositie aan te houden in dollars. De Amerikaanse dollar is nog steeds de veiligste haven in het financiële systeem. In tijden van crises doet deze het dan ook traditioneel gezien goed.

Uiteraard hebben de dollar en de Verenigde Staten ook hun eigen problemen. Als je dit echter relatief bekijkt, is de dollar de beste, of de minst slechte, van de klas. In tijden van financiële stress zullen investeerder daarom nog steeds naar de dollar vluchten wat kan resulteren in relatief grote stijgingen ten opzichte van andere valuta.

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.