België - 22 november 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Dividend: drie datums van belang

Bij de meeste bedrijven zijn er bij een dividenduitbetaling drie verschillende datums van belang: de dag van ex-coupon, de registratiedatum of record date en de dag van betaling.

In het voorbeeld hieronder wordt de coupon nummer 23 voor het interimdividend van €0,60 afgeknipt op 22 november. Dit gebeurt voor de opening van de beurs. Aangezien alle aandelen zijn gedematerialiseerd gebeurt het knippen figuurlijk maar vroeger toen er nog een aandelenmantel bestond, werd effectief de schaar bovengehaald. Als je dus het aandeel op 22 november koopt dan is dat reeds zonder het dividend.

coupon

Eens de coupon geknipt betekent dit niet dat het geld direct op je rekening staat. Op 23 november is de registratiedatum of de record-date. Praktisch betekent dit dat als je op de registratiedatum aangeduid bent als aandeelhouder, je het dividend zal krijgen. Je kan jezelf  niet registreren, dat doet de financiële tussenpersoon automatisch wanneer men het aandeel aankoopt.

Uiteindelijk is er de dag van betaling wanneer het geld wordt overgemaakt op je rekening. In ons voorbeeld was er voor elke stap telkens één handelsdag nodig maar het is niet uitzonderlijk dat de registratiedatum en de betalingsdatum meerdere dagen op zich laten wachten.

Vandaag ging één van de aandelen uit onze portefeuille ex-coupon. Als je wil weten welk aandeel, word dan abonnee van het BE Rapport.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.