Nederland - 9 januari 2023 - Beursbrink
door STIJN

Aandelen zoeken weg omhoog

Aandelen zijn wereldwijd recht aan het krabbelen, gedreven door de heropening van de Chinese economie en de verwachting dat centrale banken hun streng rentebeleid gaan versoepelen. De Europese STOXX 600 is dit jaar reeds met 5 procent gestegen. Ook in de Verenigde Staten van Amerika en in China noteren de beurzen lichtjes groen.

Het jaar is tot nu toe positief gestart met aandelenmarkten wereldwijd die hun weg naar boven lijken te hebben gevonden. Zowel in Europa, als in de Verenigde Staten en China noteert de meerderheid van de indexen groen. Er zijn een aantal factoren die het sentiment op de beurzen positief beïnvloeden, namelijk de heropening van de Chinese economie en de verwachting dat de inflatie verder gaat afkoelen.

De MSCI Emerging Markets Index is zelfs op weg een nieuwe stierenmarkt te betreden, de index noteert bijna 20 procent hoger sinds oktober vorig jaar. Deze sterke stijging heeft voor een groot deel te maken met de versoepeling van de coronamaatregelen op het vasteland in China.

Uitdagingen

Nu donderdag wordt het inflatierapport in de Verenigde Staten gepubliceerd. Het rapport zal duidelijk maken welke richting de inflatie aan het kiezen is. Uit het vorige rapport bleek dat de consumentenprijzen minder hard aan het stijgen zijn, wat op een afkoeling zou kunnen duiden.

Het beursjaar 2023 wordt er eentje vol uitdagingen. Men verwacht dat de eerste jaarhelft toch niet zo gunstig wordt voor de beurzen gezien de nakende recessies in tal van landen. Maar voorlopig lijken beleggers en investeerders zich hier niets van aan te trekken en zien koopkansen op de beurzen. Ook blijft de oorlog in Oekraïne woeden en niemand weet hoe deze situatie zal evolueren. Bij een verdere escalatie, zal de druk op de markten toenemen.

Bronnen: John Viljoen – Yahoo Finance

Foto: Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free.org

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.