Nederland - 3 december 2021 - Aandelen

Didi zal beursnotering op NYSE schrappen

door SVEN VAN GASSE

Na de oproep van Peking aan Didi om de beursnotering te schrappen, geeft het bedrijf hier nu gehoor aan. Didi verklaarde dat het onmiddellijk zou beginnen met het proces om de notering op de New York Stock Exchange te schrappen en zou overstappen naar Hongkong.

De aankondiging komt slechts 5 maanden nadat Didi haar blockbuster beursgang van $4,4 miljard in de Verenigde Staten lanceerde. Hoewel de IPO aanvankelijk een succes was, draaide deze al snel uit op een fiasco. De aandelenkoers stortte in toen Peking hard optrad tegen het bedrijf. China verklaarde dat het Didi zou verbannen uit alle app stores in het land omdat het bedrijf privacywetten overtrad en cybersecurityrisico’s met zich meebracht.

De beslissing van Peking om Didi aan te pakken werd algemeen gezien als een straf voor de beslissing van het bedrijf om in het buitenland naar de beurs te gaan. Didi werd een schoolvoorbeeld van de pogingen van China om wat de regering ziet als onhandelbare Big Tech-bedrijven aan banden te leggen.

Het aandeel van Didi is nu ongeveer de helft waard van zijn IPO-prijs van $14 per aandeel. Dit is een verlies van bijna $30 miljard aan marktwaarde.

Druk uit VS

De druk op Chinese bedrijven die een notering hebben in de Verenigde Staten komt echter niet enkel uit Peking. Washington heeft ook de duimschroeven aangedraaid voor bedrijven uit ’s werelds op één na grootste economie.

Donderdag legde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission de laatste hand aan regels die haar in staat stellen buitenlandse bedrijven te schrappen die weigeren hun boeken open te stellen voor Amerikaanse regelgevers. China heeft jarenlang Amerikaanse audits van zijn bedrijven geweigerd op grond van bezorgdheid over de nationale veiligheid.

De nieuwe regels kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor veel Chinese bedrijven die een notering hebben in de Verenigde Staten zoals Alibaba, JD.com en Baidu. Alle 3 deze bedrijven hebben ook al een notering in Hongkong.

Daniel Ives, managing director bij Wedbush Securities, stelt:

Dit is de zoveelste tegenslag voor Chinese technologieaandelen.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.