Nederland - 13 september 2022 - Beursbrink

Deze grafiek voorspelt een crash zoals in ’00 en ‘08

door VINCE

2022 heeft niet veel goeds gedaan voor de wereldwijde markten. Marktexpert Mauro Bianchi deelde onlangs via Twitter een grafiek die ook geen goede hoop bracht op een sterk einde voor 2022. De grafiek liet namelijk een opvallende overeenkomst zien tussen de huidige situatie en de situaties tijdens de crashes in de jaren 2001 en 2008. 

Alle markten hebben het dit jaar zwaar te verduren, wat voornamelijk versterkt is door het conflict tussen Oekraïne en Rusland begin 2022. Momenteel staat dan bijvoorbeeld ook sinds het begin van dit jaar de S&P 500 bijna -15% lager en de totale marketcap binnen crypto maar liefst -55% lager.

De dodelijke kruising grafiek

De grafiek die hij deelde is hieronder weergegeven:

Het betreft de ETF die de Nasdaq 100 volgt genaamd QQQ. De rode lijn is een 10-dagen moving average (MA), de witte een 20-dagen moving average. Een MA wordt vaak gebruikt in technische analyses en helpt om de prijsgegevens over een bepaalde periode te nivelleren door een constant bijgewerkte gemiddelde prijs te creëren.

Er zijn zoals te zien in de afbeelding sinds het jaar 2000 slechts 3 momenten waarop de twee MA’s elkaar kruisten. De eerste keer in 2001, waarbij de QQQ en dus ook de Nasdaq 100 maar liefst 75% daalde. Gevolgd in 2008 waar de kruising zorgde voor een daling van bijna 50%.

Zojuist zijn deze 2 indicatoren elkaar voor de derde keer tegen gekomen, wat een herhaling kan voorstellen van de crashes in ’01 en ’08.

Wel is het zo dat het kruisen van de 2 indicatoren al vaker is voorgekomen in jaren als de 70’s en 80’s, en dat leidde niet altijd tot zo’n memorabele crash.


Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.