Tot op heden zijn blockchains nog niet door de mainstream geaccepteerd. De reden hiervoor is dat ze onvoldoende capaciteit hebben. Voor dit probleem zijn inmiddels al verschillende oplossingen gecreëerd. De laatste cijfers uit de cryptomarkt lijken aan te geven dat van die verschillende oplossingen, layer-2s de toekomst hebben.
Een blockchain is de onderliggende technologie van bijna alle cryptomunten of tokens, met als taak het bijhouden van een groot databestand. Het is een netwerk van verschillende computers die met elkaar in verbinding staan middels een software client. Omdat het wordt onderhouden door verschillende computers is het ook decentraal.
Het probleem dat deze netwerken tegenwerkt is dat ze niet de benodigde transacties per seconde op het netwerk om de mainstream aan te spreken. De lichtere en snellere subnetwerken aan deze blockchains, layer-2s, kunnen deze hogere prestaties wel behalen.
Doordat layer-2s veel sneller en daardoor meer transacties kunnen doorvoeren, winnen ze langzaam maar zeker terrein t.o.v. de grote blockchains. Neem bijvoorbeeld de layer-1 blockchain Avalanche en de layer-2s Arbitrum en Optimism (beide subnetwerken aan Ethereum met de EVM-technologie). Beide subnetwerken behalen significant meer dagelijkse transacties dan Avalanche. Zie hieronder:
In de maand september verwerkte Arbitrum 5,7 miljoen en Optimism 5,2 miljoen totale transacties. Avalanche kwam niet verder dan 4,8 miljoen.
Hetzelfde beeld zien we bij de handelsvolumes van de decentrale exchanges op de 3 netwerken. De grootste op Avalanche, Trader Joe, behaalde begin 2022 meer dan $10 miljard aan maandelijks handelsvolume. Zelfs 20 miljard dollar in december. Uit de cijfers van de afgelopen maand blijkt hier nog maar zo’n 1/3e van over te zijn, namelijk $420 miljoen.
De grootste DEX op Arbitrum en Optimism, Uni V3, behaalt juist steeds hogere cijfers. Op beide subnetwerken werd een handelsvolume van $1,5 miljard gerealiseerd. Zie de handelsvolumes hieronder:
Waar Trader Joe op Avalanche een jaar geleden nog een relatieve marktdominantie van 95% had, is dat nu slechts 12%. De markt lijkt dus te verschuiven layer-1s naar layer-2s!
We blijven Avalanche, Arbitrum en Optimism als voorbeeld gebruiken. Want hoewel er momenteel nog meer dagelijkse actieve gebruikers op Avalanche te vinden zijn dan op de twee layer-2s, maken die twee wel een inhaalslag.
Avalanche begon dit jaar met zo’n 100.000 dagelijkse actieve adressen. Optimism zat toen nog op slechts zo’n 2 tot 3.000 dagelijkse actieve adressen. Gedurende het jaar nemen ze bij Avalanche echter snel af en komen er bij de layer-2s steeds meer bij:
De layer-2s hebben het layer-1 netwerk zoals te zien nog niet overtroffen in dagelijkse actieve gebruikers. Maar het feit dat deze lagere hoeveelheid gebruikers meer transacties behalen, betekent wel dat ieder adres op de layer-2s meer actief is dan de adressen op Avalanche.
Tenslotte zijn de transactiekosten van de layer-2s Optimism en Arbitrum niet te onderscheiden van andere goedkope EVM-ondersteunde chains. De kosten komen op beide subnetwerken neer op enkele centen:
——
Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.
Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.
U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).
Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.
Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.
BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.