Nederland - 3 januari 2023
door SVEN VAN GASSE

De top 10 wijsheden van Warren Buffett

Sinds 1965 heeft het Berkshsire Hathaway van Warren Buffett een jaarlijkse return van 22% behaald. Dit betekent dat een investering van $10 000 tot meer dan $2 miljard zou hebben gegroeid.

Tijdens deze periode hield Buffett zich steeds vast aan enkele wijsheden. In dit artikel bespreken we de top 10 wijsheden van Buffett.

#1 Verlies nooit geld. Regel 2 is om nooit regel 1 te vergeten

Uiteraard weet Buffett ook wel dat je ooit geld moet verliezen in de markten. Tijdens de financiële crisis van 2008 verloor hij zelf immers zo’n $23 miljard.

Met deze regel verwijst Buffett eerder een mindset. Buffett bedoelt dat dat je de mindset van een verstandige belegger moet hebben. Nooit lichtzinnig om te springen met beleggingen en zeker nooit te gokken.

#2 Diversificatie is overschat

Hoewel beleggers van bij de start wordt aangeleerd is Buffett helemaal geen fan van diversificatie. Het grootste deel van de portefeuille van Berkshire zit dan ook in een handvol aandelen.

Door te diversifiëren zal je je verliezen mogelijk beperken maar beperk je ook je potentiële winst. Buffett is meer fan om al zijn eieren in hetzelfde mandje te leggen en dit mandje dan zeer goed te bewaken.

#3 Jaarlijkse resultaten zijn nietszeggend

Veel beleggers en hedgefundmanagers zetten hun prestaties jaarlijks af tegen deze van de markt. Volgens Buffett is dit echter nietszeggend. Een jaar is immers een zeer korte periode waardoor je ook door geluk de markt verslagen kan hebben.

Op lange termijn is dit een ander verhaal. Wanneer je erin slaagt om de markt jaar na jaar te verslaan, mag je jezelf een succesvol belegger noemen.

#4 Buy and hold

Buffett zijn strategie bestaat eruit om goede bedrijven tegen lage waarderingen te kopen. Wanneer Buffett zo’n bedrijf ontdekt, zal hij dit bedrijf jarenlang in zijn portefeuille houden.

Zolang er niets fundamenteels verandert aan het bedrijf, ziet Buffett geen reden om te verkopen. Indien er zich wel iets ernstig voordoet, kan je uiteraard overwegen om het aandeel te verkopen of je positie af te bouwen.

#5 Markten zullen op termijn stijgen

De aandelenmarkten worden getypeerd door, soms, forse koersstijgingen en -dalingen. Hierdoor kunnen sommige beleggers afgeschrikt geraken.

Volgens Bufett is dit echter nergens voor nodig. Op termijn zullen de markten immers altijd stijgen Innovatie, productiviteitswinst, ondernemingsgeest en een overvloed aan kapitaal zullen daarvoor zorgen.

#6 Neem beleggen serieus

Sommige beleggers zien beleggen als een leuke hobby of tijdverdrijf. Dit zagen we bijvoorbeeld tijdens de hoogdagen van meme-stocks. Deze trend werd aangevoerd door apps als Robinhood waar je gratis kon handelen en beleggen haast een spel leek.

Buffett stelt echter dat beleggen “serious business” is. Buffetr vertelt zijn studenten dan ook dat ze zich moeten inbeelden dat ze een kaart met 20 vakjes hebben. Bij elke beleggingsbeslissing die ze nemen, moeten ze een vakje doorkruisen. Wanneer alle vakjes doorkruist zijn, kunnen ze geen nieuwe beleggingen meer doen.

Op deze manier denk je echt na voordat je geld investeert in een aandeel en voorkom je impulsaankopen.

#7 Karakter is belangrijker dan intelligentie

Om succesvol te beleggen is het heus niet nodig om een wiskundig genie te zijn of om financiële verslagen uit je hoofd te leren. Volgens Buffett is je karakter immers meer doorslaggevend dan je intelligentieniveau in je beleggingsresultaten.

Veel beleggers nemen immers wel goede beslissingen maar raken in paniek wanneer de markt eens een duik neemt. Ze verkopen dan alles in plaats van bij te kopen bij de opportuniteiten. Beleggers die hun emoties zoveel mogelijk kunnen uitschakelen, hebben het potentieel om zeer succesvol te worden.

#8 Koop sterke bedrijven

Buffett zal niet snel meelopen met de nieuwste hype. Wanneer iedereen deze aandelen achterna loopt, is de kans groot dat deze bedrijven veel te duur gewaardeerd zijn.

In plaats daarvan raadt Buffett aan om bedrijven te kopen met een sterke geschiedenis in winstgevendheid. Ook is hij fan van bedrijven met een sterke merknaam die het zelfs in moeilijke economische tijden goed doen.

#9 Goud is geen goede belegging

Goud is van oudsher de bescherming tegen economische onrust en hoge inflatie. Op termijn houdt het gele metaal zijn waarde immers vast.

Toch zal Buffett nooit veel goud kopen. Goud produceert immers niets. Bedrijven produceren omzet en maken winst. Door goud aan te houden zal je echter geld verliezen omdat je het moet opslaan en verzekeren.

Buffett stelt dat het beter is om een gans te hebben die eieren legt dan een gans die enkel maar plaats inneemt in een schuur.

#10 Lezen is één van de belangrijkste bezigheden

Buffett is van kinds af aan een zeer fervente lezer geweest. Hij spendeert meer dan 80% van zijn tijd aan het lezen van kranten en boeken. In zijn jongere jaren, las Buffett maar liefst 600 tot 1000 pagina’s per dag.

Volgens Buffett ben je nooit te slim om te leren en lezen blijft één van de beste bezigheden om bij te leren.

Bron: Twitter
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.