Nederland - 10 augustus 2020 - Duurzaamheid

De omschakeling van BP

door SVEN VAN GASSE

Europese oliebedrijven staan onder druk van activisten, banken, investeerders en sommige regeringen om af te stappen van fossiele brandstoffen. Oliebedrijven zullen dus de switch naar groene energie moeten maken. BP wil in de toekomst de grootste hernieuwbare energieproducent ter wereld worden.

BP zal in het komende decennium tientallen miljarden dollars moeten investeren in de omschakeling naar groene energie. Hiernaast zal het bedrijf mogelijk een lager rendement moeten accepteren dan het kan krijgen van olie als het zijn doel wil bereiken om ’s werelds grootste hernieuwbare energieproducent te worden.

De Britse olie- en gasmaatschappij wil tegen 2030 50 gigawatt aan hernieuwbare energie zoals wind, zon en waterkracht in haar portefeuille hebben. Momenteel bedraagt het aandeel hernieuwbare energie bij BP slechts 2,5 gigawatt.

Windparken

Vorige week meldde BP dat ze in het komende decennium de olieproductie drastisch zullen verminderen. Analisten zeggen dat de grote windparken op zee waarschijnlijk de snelste route voor BP zijn om uit te breiden.

Deze windparken hebben echter jaren nodig voor ze zich kunnen ontwikkelen en kunnen hoge opstartkosten hebben. Het bedrijf zou zich dus misschien moeten wenden tot overnames maar deze zullen niet goedkoop zijn.

BP heeft al een schuldenlast van $41 miljard dollar. Hiernaast keren beleggers steeds meer en meer de rug naar producenten van fossiele brandstoffen waardoor de aandelen van BP de afgelopen twee jaar zijn gehalveerd. De marktwaarde is gedaald tot $80 miljard.

Peter Atherton, medewerker bij Stonehaven, stelt:

Het zal zeer moeilijk zijn om waarde te creëren uit de overnames. Deze activa zijn namelijk zeer aantrekkelijk en worden tegen zeer hoge prijzen verkocht.

Strategische risico’s

BP zal tegen 2030 de olie en gasproductie met 40% verlagen en zich meer focussen op schone energie. Hernieuwbare energie zal wel minder winstgevend zijn dan de olieproductie.

Hiernaast zal BP in 2025 $25 miljard dollar proberen ophalen om zijn overgang naar schonere energie te helpen financieren.

Door de hoge price-earnings waaraan hernieuwbare energiebedrijven noteren, is het volgens analisten verstandig dat BP zelf windturbineparken opbouwt. Door de hoge opstartkosten zal BP wel zwaardere investeringen moeten doen.

Ondanks de risico’s en de zware investeringen is het volgens analisten een goede zaak dat BP de omschakeling naar groene energie heeft ingezet.

Dmitry Marinchenko, olie- en gasanalist bij Fitch, verklaart:

Het opnieuw uitvinden van het businessmodel, nu de olieprijzen nog relatief hoog zijn, zal veel makkelijker moeten zijn dan over pakweg 10 jaar.

Bron: Reuters

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.