Nederland - 16 augustus 2022 - Aandelen

De berenmarktrally’s van 1929, 2000 en 2008 uitgelicht

door SVEN VAN GASSE

In juli stegen de aandelenmarkten fors, nadat ze hun slechtste halfjaar in jaren hadden afgerond. Beleggers hopen dat het herstel nu is ingezet. Analisten waarschuwen echter dat de huidige opleving slechts een berenmarketrally is, die in het verleden vrij vaak voorgekomen zijn.

Berenmarktrally 1929 – 1932

De volgende grafiek geeft een overzicht van de bearmarket die startte in 1929. Dit was tevens de start van de Grote Depressie, één van de meest ernstige economische crises ooit.

De grafiek toont aan dat de aandelenmarkten regelmatig fors stegen tijdens de bearmarket. De markten kenden 6 keer een serieuze stijging, maar de langere termijn trend bleef negatief.

Bearmarketrally 2000-2003

Ook in de jaren 2000-2003, na het uiteenspatten van de dotcom-zeepbel, kenden de markten verschillende bearmarketrallys zoals de volgende foto laat zien.

Op 14 januari 2000 bereikte de markt zijn hoogtepunt. Hierna startte de daling die uiteindelijk meer dan 2 jaar zou duren, voordat de markt zijn bodem bereikte. In tussentijd kende de aandelenmarkt 3 bearmarketrallys met een stijging van tussen de 17% en 20%.

Bearmarketrally 2007-2009

Ook tijdens de Great Financial Crisis speelde hetzelfde scenario zich af. Tijdens de financiële crisis hield de markt beleggers voor de gek met drie kleine rally’s van najaar 2007 tot zomer 2008 – van respectievelijk 8%, 12% en vervolgens 7% – waardoor nieuwe longs werden aangetrokken in de buurt van de recordhoogtes van 2007.

Hierna begonnen de markten beleggers echt in de war te brengen. Dalingen van 45% en 51% vanaf recordhoogtes werden beantwoord met rally’s van 18% en 24% in de herfst van 2008, bewegingen die enkele maanden voor de uiteindelijke bodem van de markt in maart 2009 kwamen.

Bron: Reddit, Ritholtz, Yahoo Finance
Foto: iStock


VIP actie:

Uw aandacht op het volgende; we hebben momenteel een enórme korting van maar liefst €1.000,- op het VIP-pakket. Waar u normaal intekent op het VIP-pakket voor €1399 voor 12 maanden, kan dat nu voor slechts €399,-!


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.