Dividend - 27 november 2019 - Persoonlijke financiën
door RAJA SPEET

De 8 meest gemaakte financiële blunders

Gratis geld verdienen. Wie wilt dat nou niet? Om dat voor elkaar te krijgen nemen we in dit artikel de 8 meest gemaakte financiële blunders onder de loep. Want door de volgende simpele gewoontes niet meer te volgen, kan je opeens heel makkelijk geld overhouden. Oftewel, gratis geld!

Iedereen maakt natuurlijk fouten en financiële zijn daar geen uitzondering op. Vaak maak je deze fouten zonder dat je het door hebt en daarom aan het eind van de maand jezelf weer moeten afvragen ‘waar blijft al dat geld toch?’.

Maar na het lezen van dit artikel niet meer. Hier komen de 8 meest gemaakte financiële fouten:

#1 Kleine uitgaven

Kleine uitgaven hebben ieder apart geen grote invloed op je portemonnee, maar gezamenlijk wel. Het lijkt natuurlijk geen probleem om de dubbele mokka cappuccino, een pakje sigaretten of om 11 uur nog even langs de McDonald’s te gaan. Alleen iedere kleine uitgaven telt.

Iedere week 25 euro uitgeven aan kleine dingetjes wordt aan het eind van het jaar 1.300 euro. En doe je dat 10 jaar lang… dan is dat 13.000 euro, waar je mooie dingen mee had kunnen doen (zoals nog meer geld verdienen met beleggen).

Vraag je daarom af, of je het product echt nodig hebt. Of wellicht voor de kleinere versie kan gaan, die de helft van de prijs kost. Want maak je van de 25 euro per week 12,50, dan verdien je 650 euro per jaar. Makkelijk, toch?

#2 Onnodige abonnementen

Een deel van je maandelijkse budget kan al snel opgaan aan maandelijkse uitgaven, die maar door lopen. Dingen als een abonnement voor de fitness, telefoon, TV, video of muziek.

De abonnementen lopen iedere maand door, alleen wat bezit je er meer door? Het is vooral het gemak van de diensten waarom je ze aanschaft. Wanneer je wilt besparen, kijk dan eens in de maandelijkse terugkerende uitgaven. En vraag jezelf af ‘heb ik dit echt nodig of is het vooral gemak?’ Is het puur gemak en kan je dus ook zonder de dienst, dan is het een post waarin je kan snijden.

#3 Een nieuwe auto

Op een huis na is een auto meestal de grootste uitgave die je doet. Het is daarom ook een van de dingen waar je het makkelijkst geld mee kan besparen. Natuurlijk hebben veel mensen een auto nodig. Bijvoorbeeld om bij je werk aan te komen, om maar iets belangrijks te noemen. Alleen dat kan op verschillende manieren: met een Fiat Panda of een BMW.

Ten eerste kan je dus veel op benzine (of diesel) besparen, ten tweede op de verzekering en ten derde op de aanschafprijs. Bovendien gaat een hogere aanschafprijs meestal gepaard met meer benzine en een hogere verzekering.

Je kan nu natuurlijk een dikke bak kopen. Maar wacht je nog vijf jaar, en kan je het bespaarde geld nu achter de hand houden, dan ben je in staat iets op te bouwen. En met dat opgebouwde geld in de toekomst wel voor je droomwagen gaan.

#4 Een (te grote) woning

Om bij de grote uitgaven te blijven: een woning. Natuurlijk een cruciale levensbehoefte. Maar net als bij een auto kan je op meerdere manieren wonen. Het kan in een rijtjeshuis of een villa. Je kan in een buitenwijk wonen of in het centrum van een stad.

Het grote verschil is natuurlijk het comfort, maar ook de kosten. Al snel honderden euro’s per maand. Oftewel de jackpot in je persoonlijke financiën.

#5 Geen financiële buffer hebben

Geen appeltje voor de dorst hebben kan heel vervelend worden. Wanneer je niet genoeg geld achter de hand hebt en opeens onvoorziene uitgaven om de hoek komen kijken, kan dat nare gevolgen hebben. Bijvoorbeeld doordat je niet uitkomt met je maandelijkse budget en moet gaan lenen.

Door de lening maak je weer extra kosten en zal je van loon naar loon moeten leven. Spaar dus altijd een bedrag, waardoor je wel onvoorziene uitgaven kan hendelen. Hoe groot het bedrag moet zijn? Kijk hier eens.

#6 Lenen

We noemden het zojuist. Door te lenen maak je extra kosten. Natuurlijk hoeft lenen niet altijd slecht te zijn. Want voor een waardige investering is het juist goed. Alleen wie leent, zonder te investeren, maakt een financiële blunder.

Vraag je altijd af wat je voor de lening terug krijgt. Zet je de StuFi op maximaal waardoor je onbezorgd heel veel bier kan drinken? Dan is dat op het moment natuurlijk geweldig, alleen na je studie minder.

#7 Niet beleggen

Voor je geld moet je werken. Dat is niet helemaal waar, want je kan ook geld verdienen door niets te doen. Dat heet beleggen. Natuurlijk niet helemaal niets, want je moet ook aandelen selecteren en deze kopen en verkopen.

Maar meer is het niet. Want wie belegt (en dat slim doet) komt vanzelf de kracht van dividend tegen. Dividend is het recht op winst dat je geniet als je aandeelhouder bent. Wie niet belegt laat dus gratis geld liggen.

#8 Geen inzicht in financiën hebben

Veel mensen kunnen uren per dag Netflix of Youtube kijken, gamen of de social media door scrollen. Dat terwijl er geen tijd kan worden vrijgemaakt voor belangrijke zaken, zoals een overzicht van je financiën maken.

Een financieel overzicht hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan met een huishoudboekje app. Of met een overzicht in excel. Hier noteer je waar jij je geld aan uitgeeft. Zo breng je kleine en grote uitgaven in kaart, waar je vervolgens over kan beslissen of je ze schrapt of niet (oftewel fout #1 en #2).

Het geld dat je hier aan overhoudt kan je weer besteden aan je financiële buffer (#5), waardoor je nooit hoeft te lenen (#6). Eenmaal je buffer voldoende is kan je de stap tot beleggen zetten (#7) en slapend rijk worden.

Bron: Investopedia

Foto: iStock

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Dividend

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Dividend

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.