VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 12 september 2019 - Aandelen

Damrak zet opmars voort na uitstel importheffingen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs zet donderdag zijn opmars voort. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent.

De AEX sloot woensdag al 0,8 procent hoger op 573,17 punten. De stijging werd onder meer ingegeven door optimisme over het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, dat vanmiddag wordt vrijgegeven.

Aandelenfutures wereldwijd maakten daarnaast vannacht een sprongetje, nadat de Amerikaanse president Donald Trump via Twitter bekend maakte de verhoging van de Chinese importheffingen met twee weken uit te stellen.

Trump deed dit naar eigen zeggen op verzoek van de Chinese vicepremier Liu He en omdat de Volksrepubliek China op 1 oktober zijn 70 jarige bestaan viert. “Een teken van goede wil”, noemde Trump het uitstel.

Het betreft een verhoging van de importheffingen van 25 naar 30 procent op 250 miljard dollar aan goederen. In plaats van 1 oktober gaat deze verhoging nu op 15 oktober in. Beijing besloot eerder deze week al om bepaalde Amerikaanse goederen vrij te stellen van importheffingen.

James McCormack, kredietbeoordelaar bij Fitch, sprak tegen zakenzender CNBC evenwel van slechts “een kleine concessie”. Hoewel een dergelijke de-escalatie van de spanningen tussen de twee landen welkom is, is het nog steeds moeilijk om te zien hoe beide partijen snel een “echte oplossing” bereiken, voegde hij toe.

De Aziatische beurzen noteren vanochtend overwegend in het groen. Tokio is koploper met een winst van krap een procent. Alleen de beurs in Hong Kong is een dissonant, met een verlies van 0,1 procent.

Azië volgt daarmee Wall Street. Hoofdgraadmeter S&P 500 index sloot woensdagavond in New York onder aanvoering van technologiefondsen 0,7 procent hoger.

Apple stond dinsdagavond nog in de schijnwerpers vanwege een media-event, waar het onder meer een drietal opgewaardeerde iPhones presenteerde. Apple steeg woensdag 3,2 procent en kreeg daarmee voor het eerst in 2019 weer een marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar.

Olie kwam woensdag juist onder druk te staan, na berichten dat de Amerikaanse president Donald Trump met zijn adviseurs heeft gesproken over het versoepelen van sancties voor Iran om zo een ontmoeting met de Iraanse president Hassan Rouhani veilig te stellen. “We zien wel wat er gebeurt”, zei Trump woensdag in reactie op de berichten.

Het nieuws volgt kort nadat hij aankondigde dat zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton opstapt. Bolton wilde de olie-export van Iran tot nul terugbrengen.

Op een settlement van 55,75 dollar, werd een vat West Texas Intermediate in New York 1,65 dollar, of 2,9 procent, minder waard. In de Aziatische handel herstelt de future met krap een procent.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1014.

Rentebesluit ECB

De handelsdag staat vandaag vooral in het teken van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Rabobank gaat uit van een verlaging van de depositorente met 10 basispunten tot -0,50 procent, aldus marktanalist Stefan Koopman. “De markt sluit ook een verlaging met 20 basispunten niet uit, maar wij denken dat de ECB zijn renteverlagingen zal uitsmeren over de tijd.”

Daarnaast kondigt voorzitter Mario Draghi mogelijk een nieuw obligatie-opkoopprogramma aan, hoewel de markt hier niet helemaal zeker van is. Mocht de centrale bank er inderdaad voor kiezen om een QE-programma op een later tijdstip bekend te maken, dan wordt de markt mogelijk onzeker, aldus Koopman.

Naast het rentebesluit hebben beleggers vandaag ook oog voor Europese en Amerikaanse inflatiecijfers, en de industriële productie in de eurozone.

Bedrijfsnieuws

Vopak kocht een minderheidsbelang van 49 procent in Sociedad Portuaria el Cayao in het Colombiaanse Cartagena.

Intertrust benoemde per direct Rogier van Wijk als chief financial officer, na het terugtreden van Hans Turkesteen.

Ajax promoveert bij de komende kwartaalherweging van Euronext naar een plekje in de AScX. Ook Neways Electronics krijgt een plaatsje in de AScX. In de AEX en AMX vinden geen wijzigingen plaats. De veranderingen worden op maandag 23 september van kracht.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 eindigde woensdagavond 0,7 procent op 3.000,93 punten, de Dow Jones index won 0,9 procent en sloot op 27.137,04 punten en de Nasdaq steeg 1,1 procent tot 8.169,68 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.