Nederland - 18 juli 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak start vlak aan handelsdag na verzwakking dollar

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een neutrale opening tegemoet. Wall Street kwam maandag niet van zijn plaats, terwijl de Aziatische beuren vanochtend onder druk staan door een daling van de dollar.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een vlakke opening. Maandag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak ook vrijwel onveranderd, op 521,50 punten.

De dollar kwam vannacht in beweging nadat de zorgwet die Obamacare moet vervangen voorlopig lijkt te zijn gestrand. Twee Republikeinse senatoren maakten bekend de nieuwe zorgwet niet te ondersteunen. Nadat eerder ook al twee andere partijgenoten hun afkeuring van de wet kenbaar hadden gemaakt, is er geen meerderheid meer voor vervanging van Obamacare. De Republikeinen hebben 52 zetels in de Senaat, tegenover 48 zetels voor de Democraten. De twee nieuwe tegenstanders van de zorgwet zijn overigens geen voorstander van Obamacare, maar vinden de nieuwe zorgwet juist niet ver genoeg gaan.

Politieke analisten spreken van een zware nederlaag voor Donald Trump, die zijn belangrijkste verkiezingsbelofte voorlopig in rook ziet op gaan. De geloofwaardigheid van de president staat onder druk en dat heeft zijn weerslag op de dollar, die na zijn verkiezingsoverwinning nog rap aansterkte in anticipatie op de tijdens de verkiezingscampagne in het vooruitzicht gestelde stimuleringsmaatregelen.

Vanochtend koerste de euro ten opzichte van de dollar naar 1,1529, het laagste niveau in 14 maanden tijd. Bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog een stand van 1,1466 op de borden voor het muntpaar euro/dollar. Begin dit jaar werden beleggers en analisten nog bevangen door enthousiasme over de vooruitzichten van het beleid van Trump en de dollar leek toen nog af te stevenen op pariteit met de euro, een omwisselverhouding van 1 op 1.

Het sentiment in Azië verzuurde vanochtend door de zwakke dollar en met name exportgerichte aandelen werden van de hand gedaan. De beurzen in Tokio en Shanghai verloren circa een half procent. De beurs in Sydney verloor ruim een procent, waarbij de subindex met financiële waarden zelfs 1,8 procent lager noteerde.

Wall Street kende maandag nog een relatieve rustige start van een week waarin het kwartaalcijferseizoen in Amerika echt losbarst. Nadat eind vorige week al de eerste banken met resultaten kwamen kijken beleggers vandaag uit naar cijfers van onder meer Johnson & Johnson, Bank of America, Lockheed Martin, Goldman Sachs en IBM. De S&P 500 index sloot fractioneel lager, nadat de hoofdgraadmeter van Wall Street vrijdag nog overtuigend de hoogste stand ooit wist aan te scherpen.

De bredere markt werd onder meer in toom gehouden na een daling van de augustus-future op een vat ruwe olie met 1,1 procent naar 46,02 dollar. Afgelopen week steeg de olieprijs evenwel nog met ruim vijf procent.

Op macro-economisch vlak kijken beleggers vandaag met name naar de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index, die in de loop van de ochtend wordt vrijgegeven.

Bedrijfscijfers

Aalberts Industries nam ontwerpbureau Pneutec over. Het bedrijf is gespecialiseerd in vacuüm, pneumatische en elektronische technologie. Het bedrijf uit Hoofddorp heeft een jaaromzet van circa 15 miljoen euro en behaalt dit met 32 werknemers.

Air France-KLM kan in beweging komen nadat Lufthansa maandag nabeurs bij de vrijgave van cijfers onder meer een outlookverhoging voor heel het boekjaar bekend maakte. De Duitse luchtvaartmaatschappij sprak van een “sterke vraag”.

BinckBank heeft dinsdag pensioenbeleggen geïntroduceerd. Met behulp van Binck Pensioen kunnen klanten in Nederland “fiscaal gunstig een pensioentekort wegwerken en extra vermogen opbouwen voor later”. Daarmee speelt de broker naar eigen zeggen in op een trend in de pensioenwereld waarbij steeds meer mensen voor een individuele pensioenopbouw gaan beleggen. 

Slotstanden Wall Street

Op het slot verloor de S&P 500 donderdag fractioneel op een stand van 2.459,14 punten, terwijl de Dow Jones index iets onder de recordstand van vrijdag sloot, op 21.629,72 punten. De Nasdaq steeg fractioneel en sloot op 6.314,43 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Download vandaag nog het Biotech Rapport van BeursBrink

De heren bij BeursBrink hebben wekenlang de biotechsector geanalyseerd. En de meest kansrijke aandelen, ETFs én beleggingsfondsen, zijn in dit rapport opgelijst. Bekijk het Biotech Rapport vandaag nog.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.