Europa - 2 september 2019 - Aandelen

Damrak start terughoudend aan handelsweek

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting licht lager van start. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een neutrale opening. Wall Street houdt vandaag de deuren gesloten in verband met de viering van Labor Day.

De AEX index steeg vrijdag nog 0,7 procent tot 558,35 punten, waardoor de winst op weekbasis uitkwam op 3,0 procent. Op maandbasis leed de index evenwel een verlies van 2,8 procent.

Met het aflopende cijferseizoen en het wachten op de centrale banken, waren de ogen van beleggers afgelopen week toch vooral weer gericht op het handelsconflict tussen de VS en China. Een week eerder stookten beide kemphanen het vuurtje nog flink op, met een terugval van de beurzen tot gevolg, maar gedurende het weekend matigden zij hun toon. “Na de paniek van vorige week vrijdag is sinds maandag de rust helemaal teruggekeerd”, constateerde vermogensbeheerder Han Vermeulen van Aberfeld Asset Management.

De Amerikaanse president Donald Trump zei vorige week maandag “zeer serieus” met Beijing in onderhandeling te gaan, nadat Washington twee “zeer goede telefoontjes” van Beijing heeft ontvangen. China besloot daarnaast later in de handelsweek tot het uitstellen van nieuwe heffingen.

De ontspanning kon niet voorkomen dat afgelopen weekend nieuwe importheffingen van kracht werden.

De handelsoorlog voedt de zorgen over de mondiale economische groei. Zondag maakte het Chinese bureau voor de statistiek nog bekend dat de Chinese industrie in augustus wederom is gekrompen. Volgens cijfers van Markit Economics en Caixin van vanochtend was er evenwel juist sprake van een nipte groei.

Cijfers uit Duitsland waren afgelopen eveneens weinig opbeurend. De Ifo index voor het ondernemersklimaat in Duitsland daalde in augustus sterker dan verwacht naar 94,3 in augustus.

“Eigenlijk is de spanning op financiële markten het beste in één cijfer samen te vatten: de Duitse tienjaarsrente. Deze staat momenteel op een dieptepunt dat een enorme vlucht naar veiligheid en lage verwachting van de toekomstige groei en inflatie weergeeft”, stelde econoom Bert Colijn van ING.

De Nederlandse staat krijgt momenteel zelfs geld toe bij de uitgifte staatsleningen met een looptijd van 30 jaar. Deze historisch ongekende situatie stimuleerde het kabinet om plannen te maken voor een miljardenfonds, met geleend geld, om de Nederlandse economie toekomstbestendig te maken.

In Azië was het beeld vanochtend verdeeld. De Shanghai Composite won ruim een procent, terwijl de Nikkei index in Tokio en de Hang Seng index in Hong Kong in het rood noteerden.

De Amerikaanse beurzen konden daarnaast vrijdag hun openingswinst niet vast houden en sloten verdeeld, in aanloop naar een lang weekend.

“Als de huidige manier van onderhandelen door Trump de manier is om de ‘beste deal’ voor de Amerikaanse economie en belastingbetalers eruit te slepen, dan zijn we er allemaal voor. Maar als de tweets er alleen voor de sport zijn, dan zal de markt dit als een risico moeten inprijzen wat voor hogere volatiliteit gaat zorgen”, merkte Jeff deGraaf, hoofd van technisch onderzoek bij Renaissance Macro Research, op naar aanleiding van het handelsverloop van afgelopen week.

De oktober-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 1,61 dollar lager, of 2,8 procent, op 55,10 dollar. Een deel van de weekwinst verdampte vrijdag na opmerkingen van de Russische minister van energie Alexander Novak. Novak gaf aan dat de Rusland zich mogelijk niet helemaal gaat houden aan de afspraak om de olieproductie te beperken. Deze afspraak werd gemaakt tussen Opec en niet-Opec producenten.

Beleggers hebben vandaag oog voor de vrijgave van de inkoopmanagersindices voor de industrie die in de loop van de dag in de eurozone worden vrijgegeven.

Bedrijfsnieuws

Rabobank rondde de verkoop van zijn Amerikaanse onderdeel RNA aan Mechanics Bank af. De verkoop, die eerder dit jaar was aangekondigd, levert een bedrag op van circa 2,1 miljard dollar en werd op 31 augustus afgerond nadat alle toezichthouders goedkeuring gaven. De koper Mechanics Bank is gevestigd in Californië.

Slotstanden

De toonaangevende S&P 500 index sloot afgelopen week 0,1 procent hoger af op 2.925,78 punten, de Dow Jones index won 0,2 procent op 26.402,50 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent lager op 7.962,88 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel