Nederland - 16 mei 2017 - Aandelen
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak start onveranderd na recordregen

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een vlakke opening tegemoet. Wall Street zat maandagavond in de lift, terwijl de Aziatische beurzen vanochtend zijwaarts koersen.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een onveranderde opening. Maandag startte de hoofdgraadmeter van het Damrak de handelsweek met een winst van 0,1 procent op 535,41 punten, dichtbij het jaarrecord. De FTSE 100 in Londen en de Duitse DAX index scherpten zelfs nipt de hoogste stand ooit aan.

Ook op Wall Street werden records gebroken. De S&P 500 index, de index van de 500 grootste Amerikaanse ondernemingen gemeten naar beurswaarde, en technologie index Nasdaq, koersten een half procent hoger naar de hoogste stand ooit.

Marktanalist Michael Hewson van CMC Markets benadrukte evenwel het enorm trage tempo van de stijgingen, hetgeen volgens de marktvorser suggereert dat beleggers toch wat nerveus zijn om op zulke hoge niveaus veel aandelen te kopen.

Het waren met name energiefondsen die de markt een duw in de goede richting gaven na een stijging van de Amerikaanse olieprijs met twee procent naar 48,85 dollar. Het zwarte goud koerste hoger nadat energieministers uit Saoedi-Arabië en Rusland gezamenlijk verklaarden dat ze een verlenging van de huidige productiebeperking met negen maanden steunen. Dat is drie maanden langer dan de markt verwachtte. Het OPEC-kartel moet hiermee op 25 mei nog wel mee akkoord gaan.

De aankondiging was “een beetje een verrassing voor de markten”, stelde grondstoffenanalist Harry Tchilinguirian van BNP Paribas, aangezien Rusland tot nu weinig toezeggingen had willen doen. Aanvankelijk noteerde de olieprijs nog ruim drie procent hoger, maar de prijsstijging zwakte iets af nadat de Amerikaanse overheidsdienst EIA voorspelde dat de Amerikaanse schalie-olieproductie in juni met 122.000 vaten per dag zal stijgen.

De euro hervatte daarnaast zijn opmars ten opzichte van de dollar. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,0993, ten opzichte van een stand van 1,0941 maandagochtend.

De verzwakkende dollar zette een rem op het sentiment in Azië, waar vanochtend veel exportgerelateerde fondsen licht lager noteerden. De Chinese beurzen gaven enkele tienden van een procent prijs, terwijl de Nikkei index in Tokio nipt in het groen noteerde. De Australische beurs koerste licht hoger na het verschijnen van de notulen van de meest recente vergadering van de Reserve Bank of Australia.

Beleggers kijken vandaag met name uit naar de eerste ramingen van de economische groei in de eurozone in het afgelopen kwartaal. Ook cijfers over de Amerikaanse industriële productie in april kunnen op extra aandacht rekenen.

Bedrijfsnieuws

De geconsolideerde omzet van de fabrikant van onder meer kunstmest OCI lag in het afgelopen kwartaal ongeveer gelijk aan die in dezelfde periode een jaar terug. Hoewel OCI de eigen productievolumes met 12 procent zag toenemen, daalden de volumes voor derden met 25 procent. De productie voor derden kent evenwel een lagere marge dan de eigen productie, voegde OCI daaraan toe. Het aangepaste bedrijfsresultaat (EBITDA) lag afgelopen kwartaal onder dat van een jaar geleden, als gevolg van een hoger kostenniveau.

Het marktvolume in wereldwijd verhandelde Exchange Traded Products (ETP’s) is in april gestegen ten opzichte van maart. Dit meldde de in Amsterdam genoteerde flitshandelaar Flow Traders maandag nabeurs. Het resultaat van Flow Traders is sterk afhankelijk van de volumes in deze markt, die voor een groot deel bestaat uit indextrackers. Het wereldwijd verhandelde volume bedroeg vorige maand 3.622 miljard euro, wat neerkomt een stijging van 0,33 procent op maandbasis. In maart groeide de markt nog met 1,5 procent.

Het congres over reumatologie dat jaarlijks wordt georganiseerd door de European League Against Rheumatism (EULAR), heeft dit jaar zeven samenvattingen van klinische studies naar Galapagos’ kandidaatmedicijn filgotinib in reuma en psoriatische artritis geaccepteerd.

Aandeelhouders van Corbion zijn maandag tijdens de jaarvergadering akkoord gegaan met de herbenoeming van CEO Tjerk de Ruiter voor twee jaar.

ABN AMRO wil financieel directeur Clifford Abrahams van Delta Lloyd benoemen voor de vacante positie van financieel directeur en heeft ook een nieuw Chief Risk Officer gevonden in Rabobank-bankier Tanja Cuppen.

Pharming Group herfinancierde een bestaande lening met een nieuwe lening ter waarde van 100 miljoen dollar.

Berenberg verlaagde het koersdoel voor ArcelorMittal van 12,00 naar 11,50 euro met een ongewijzigd Kopen advies. Het advies voor Air France-KLM ging bij Davy Research omhoog van Underperform naar Neutraal met een opwaartse bijstelling van het koersdoel van 4,80 naar 9,00 euro.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index sloot maandag 0,5 procent hoger op 2.402,32 punten, terwijl de Nasdaq Composite Index eveneens 0,5 procent klom tot 6.149,67 punten. De Dow Jones index steeg 0,4 procent tot 20.981,94 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.