Nederland - 8 maart 2023 - Beursbrink
door STIJN

‘Daling pas mogelijk in tweede kwartaal 2024’

De CEO van Bank of America, Brian Moynihan, voorspelt dat de rentes nog zeker een jaar op dit niveau zullen blijven hangen. Ondanks dat ze momenteel al op 4,75 procent zitten, het hoogste niveau sinds 2007, verwachten veel marktkenners en economen dat de Amerikaanse centrale bank dit jaar de rente nog minstens één keer zal verhogen.

Moynihan is van mening dat de tarieven pas in het tweede kwartaal van 2024 zullen beginnen te dalen door de krappe arbeidsmarkt en sterke financiële omstandigheden. Analisten van Bank of America waarschuwen dat, als de inflatie terug moet worden gebracht naar de doelstelling van 2 procent op jaarbasis, de Federal Reserve door de zure appel zal moeten heen bijten.

Travelcard

Moynihan benadrukt dat consumenten zich niet laten afschrikken door de renteverhogingen en dat de uitgaven in januari en februari zelfs zijn gestegen. Hij voegt eraan toe dat consumenten nog steeds geld op hun rekening hebben staan, wat de Fed uiteindelijk tot actie zou kunnen dwingen.

“Our base projection is for a recession to occur in the U.S. economy beginning in the third quarter of 2023, occur through the fourth quarter of 2023, and into the first quarter of 2024.”

Recessie

Moynihan voorspelt ook een milde recessie, met een krimp tussen 0,5 en 1 procent per kwartaal vanaf Q3 2023 tot het eerste kwartaal van 2024. Hij beschouwt dit als een ’technische’ recessie in plaats van een ‘diepe daling’, wat suggereert dat veel mensen de recessie wellicht niet zullen voelen.

Priya Misra, strateeg bij TD securities, is daarentegen van mening dat een harde landing onvermijdelijk is en mogelijk zelfs door de Fed moet worden gemanipuleerd. Volgens haar duurt het 12 tot 18 maanden alvorens de stijgende rentes hun vol effect uitwerken op de markten en de economie.

Bronnen: Eleanor Pringle – Yahoo Finance

Foto: Kurtis Garbutt – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.