Nederland - 23 maart 2018 - Europa
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak opent flink lager door groeiende vrees voor handelsoorlog

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs wacht vrijdag een nerveuze opening, nadat Wall Street donderdagavond op het laagste niveau van de handelsdag sloot, terwijl ook de Aziatische beurzen vanochtend hard onderuit gaan.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een daling van 1,3 procent naar 518,82 punten. Donderdag gaf de index al 1,5 procent prijs onder druk van een fors lagere opening in New York. Op basis van de openingsindicatie opent de index nu vlak boven het laagste niveau van het lopende beursjaar.

Beleggers schrokken donderdag van de uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump van een reeks van importmaatregelen gericht tegen China. Het land wordt onder meer beschuldigd van diefstal van intellectueel eigendom van Amerikaanse bedrijven door eisen te stellen aan hun toegang tot de Chinese markt. Trump ondertekende een memo waarin tariefverhogingen met een onderliggende waarde van ongeveer 60 miljard dollar waren opgesomd. “Dit is pas de eerste van veel handelsmaatregelen’, aldus Trump, terwijl hij zijn handtekening zette.

China beweert een voorvechter te zijn van wereldwijde handel, hoewel het de toegang van buitenlandse bedrijven tot zijn binnenlandse markt beperkt, buitenlandse bedrijven dwingt om Chinese partners op te nemen als ze binnen hun grenzen willen opereren, terwijl buitenlandse bedrijven de technologische knowhow moeten overdragen in ruil voor markttoegang, aldus de Amerikaanse kritiek.

President Donald Trump bracht de financiële markten eerder al naar beneden door de invoer van staal en aluminium aan banden te leggen. Op deze maatregelen werden overigens ook weer veel vrijstellingen doorgevoerd. Na Canada en Mexico werd donderdag bekend dat ook de Europese Unie vrijgesteld zal zijn van de Amerikaanse importtarieven op staal en aluminium.

China lijkt vooralsnog beheerst te reageren. Op de aangekondigde maatregelen van 60 miljard dollar zei Beijing dat het overweegt om voor drie miljard dollar aan heffingen op te leggen op Amerikaanse import.

Beleggers zien evenwel de bui al hangen en de Dow Jones index koerste donderdag maar liefst bijna drie procent lager. De index noteert nu circa 10 procent onder zijn all time high, neergezet eind januari. In Azië kreeg de zeer exportgevoelige Nikkei index vanochtend in Tokio met een verlies van 4,5 procent de zwaarste klappen. De Shanghai Composite en de Hang Seng index in Hong Kong verloren respectievelijk 3,7 en 3,2 procent. De beurs in Sydney hield met krap twee procent de schade relatief beperkt.

Olieprijzen stonden daarnaast ook onder druk. De mei-future voor een vat ruwe olie sloot op de New York Mercantile Exchange 0,87 dollar lager, of 1,3 procent, op 64,30 dollar. De euro/dollar kwam daarnaast niet echt in beweging. Het muntpaar noteerde vanochtend op 1,2341, ten opzichte van een stand van 1,2313 bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.

Er is vandaag weinig macro-economisch nieuws dat voor afleiding kan zorgen. Beleggers hebben met name oog voor de verkopen van duurzame goederen in Amerika en de nieuwe Amerikaanse woningverkopen.

Bedrijfsnieuws

B&S Group stelde de introductiekoers voor zijn beursgang voor vandaag definitief vast op 14,50 euro. Nadat aanvankelijk nog werd gemikt op een bandbreedte van 14,50 tot 17,75 euro per aandeel, werd de ruimte woensdag al ingeperkt tot 14,50 à 15,00 euro per aandeel. Er worden 24,7 miljoen aandelen, ofwel een belang van 29,3 procent, aangeboden. Dit komt neer op een bedrag van 358 miljoen euro.

NIBC gaat vandaag ook aan de onderkant van de afgegeven prijsbandbreedte naar de beurs. Dit bevestigde de bank donderdagavond. Aandelen NIBC worden geplaatst tegen 8,75 euro per stuk. Dit is aan de onderkant van de 8,75 euro tot 10,25 euro waarop de bank aanvankelijk mikte. Daarbij worden er ook beduidend minder aandelen geplaatst dan aanvankelijk gecommuniceerd.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 index verloor donderdag 2,5 procent tot 2.643,69 punten, de Dow Jones index zakte 2,9 procent op 23.958,89 punten en de Nasdaq sloot 2,4 procent in het rood op 7.166,68 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.