Europa - 29 november 2019 - Aandelen

Damrak nipt in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs koerste vrijdagochtend dicht bij de slotstanden van donderdag. Rond de klok van elf uur steeg de AEX nipt tot 598,93 punten.

Investment manager Simon Wiersma van ING merkte op dat de twijfel over een deal tussen de VS en China weer is toegenomen door de onrust in Hongkong en de politieke stellingname daarover van de VS. “Hoewel het misschien langer gaat duren dan verwacht, denken we wel dat er een ‘fase 1-akkoord’ zal komen, dus een gedeeltelijke oplossing om mee te beginnen”, stelde Wiersma desondanks.

Beide kampen kunnen zich volgens ING een verdere economische-groeiverzwakking namelijk niet veroorloven. “Maar zolang er geen akkoord is ondertekend, zullen de financiële markten wisselvallig blijven.”

Analist David Madden van CMC Markets sprak van een zwakke opening van de Europese beurzen, al sluit de marktvorser niet uit dat dit valt toe te schrijven aan beleggers die wat aanpassingen doen aan hun portefeuille aan het einde van de maand. “November is immers een redelijk goede maand gebleken voor de aandelenmarkten”, aldus Madden. Volgens de analist markeert november de derde achtereenvolgende winstmaand op rij voor de beurzen.

De marktvorser sprak verder van een rustig einde van de week en maand.

In New York is vandaag sprake van een verkorte handelsdag vanwege Black Friday. Traditioneel komen winkels de dag na Thanksgiving met forse kortingen en consumenten beginnen alvast met de inkopen voor Kerstmis. Nieuwsmedia houden de hele dag omzetcijfers bij, waardoor de koopjesdag bij uitstek geschikt is als barometer voor de Amerikaanse economie en dan vooral voor het sentiment onder consumenten. Op Thanksgiving gisteren was Wall Street helemaal dicht. Dit zorgde volgens Wiersma voor erg lage volumes in Europa.

Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Duitse werkloosheid stabiel bleef in november.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend stabiel op 1,1005. De olieprijzen leverden tot 0,5 procent in.

Stijgers en dalers

Onder de grotendeels roodgekleurde hoofdfondsen daalde staalconcern ABN AMRO met 0,7 procent. Galapagos won juist 1,2 procent en ook RELX steeg met 1,0 procent.

In de AMX won bouwer BAM Groep 2,9 procent. Het kabinet is van plan om de zogenoemde PFAS-norm te verhogen zodat veel bouw- en baggerprojecten weer opgestart kunnen worden. Dit meldden diverse media donderdagavond, waaronder NOS en RTL Nieuws. De officiële aankondiging volgt vermoedelijk vandaag. Sectorgenoot Heijmans won 2,6 procent. VolkerWessels steeg licht. Basic-Fit steeg in de AMX verder met 1,5 procent.

Air France-KLM verloor 1,4 procent. Credit Suisse gaf een verkoopadvies op de luchtvaartmaatschappij af.

Onder de kleinere aandelen verloren Sif en Alfen meer dan een procent.

Het lokaal genoteerde Kardan daalde 2,9 procent na het afgeven van een kwartaalupdate. Een negatief wisselkoerseffect en inflatieschommelingen in Israël zorgden er onder meer voor dat het nettoverlies op jaarbasis opliep van 24 miljoen naar 92,7 miljoen euro. Avantium werd 5,0 procent goedkoper.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.