Nederland - 16 februari 2022 - Beursbrink

Britse inflatie naar hoogste niveau van afgelopen 30 jaar

door STIJN

Het Britse inflatiecijfer voor de maand januari is bekend, er is een stijging van 5,5 procent ten opzichte van vorig jaar. Maar ten opzichte van de maand december, is de inflatie wel gedaald met 0,1 procent. De Britse inflatie noteert op het hoogste niveau van de afgelopen 30 jaar. Het overtreft daarmee de verwachtingen van analisten.

De consumentenprijzen zijn in het Verenigd Koninkrijk in januari gestegen met 5,5 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat is meer dan analisten hadden voorspeld en tevens het hoogste niveau van de afgelopen 30 jaar. Het is ook niet voor niets dat de Bank of England de rentes opeenvolgend aan het verhogen is, dat hebben ze niet meer gedaan sinds 2004.

Men verwacht dat de inflatie gaat pieken op 7,25 procent in april, een verhoging van hun voorspelling die ze deden in december. Toen zei de BoE dat ze verwachten dat de inflatie zou pieken op 6 procent en niet hoger zou gaan. De revisie duidt op nog hogere consumentenprijzen.

Nog meer hikes?

Hinesh Patel, porfolio manager bij Quilter Investors, verwacht nu dat de centrale bank de rentes bij hun volgende bijeekomst nogmaals zal verhogen. Het is nog maar de vraag of dit met 25 of 50 basispunten zal zijn. Hoewel hij mogelijks een lichtje aan het einde van de tunnel ziet.

While there are signs that some of the supply chain bottlenecks are easing, and that prices for certain goods are moderating, the upside inflation risks remain clear.

Vooral de stijgende energieprijzen duwen de inflatie fors hoger. De spanningen tussen Rusland en Oekraïne komen dan ook zeer ongelegen. Britse huishoudens merken dat hun koopkracht achteruit is gegaan de afgelopen maanden. Deze situatie is nefast voor de economie vermits dit de groei zou kunnen afzwakken. Het is belangrijk dat de Bank of England gepaste acties neemt.

Bronnen: Ellioth Smith – CNBC

Foto: SteveBulley – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.