Nederland - 28 mei 2018 - Europa

Damrak lager gesloten

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn maandag met verlies gesloten. De AEX index daalde 0,5 procent tot 559,84 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,1 procent.

Er was maandag sprake van lage volumes. Wall Street was gesloten vanwege Memorial Day en Londen hield de deuren gesloten vanwege een banking holiday. In Europa volgde de markt met argusogen de politieke ontwikkelingen in Spanje en Italie.

In Italië kwam een vroegtijdig einde aan de kabinetsformatie van de eurosceptische vijfsterrenbeweging en Lega, nadat de Italiaanse president Sergio Mattarella zondag geen akkoord gaf aan de kandidatuur van Paolo Savona voor de functie van minister van financiën, waarna kandidaat premier Giuseppe Conte zijn opdracht om een regering te vormen neerlegde. Mattarella heeft maandag de voormalige IMF-directeur Carlo Coltarelli gevraagd om een regering te vormen die het land in de eurozone moet houden, terwijl de risico-opslagen op Italiaanse staatsleningen snel zijn opgelopen. “De rente op de Italiaanse staatsschuld is bijna 100 basispunten gestegen in mei”, aldus valuta-analist Bart Hordijk van Monex Europe.

“De Vijfsterren en Lega zijn woest”, meldde Rabobank. “De eerstgenoemde partij wil het liefst een (ogenschijnlijk kansloze) afzettingsprocedure starten, terwijl de Lega mede door hun goede peilingen aanstuurt op nieuwe verkiezingen. President Mattarella wil nu dat oud IMF-econoom Carlo “De Schaar” Cottarelli een tijdelijke regering vormt. Deze kan het land in goede banen naar verkiezingen leiden”, voegde de marktanalisten van de bank toe.

Ondertussen wankelt de Spaanse regering, nadat de belangrijkste oppositiepartij van het land een motie van wantrouwen heeft uitgesproken tegen premier Rajoy, vanwege een omkoopschandaal waarbij twee leden van zijn partij zijn betrokken. Twee grote Spaanse kranten riepen op tot vervroegde algemene verkiezingen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek verwachten ondernemers in de industrie in Nederland in 2018 25 procent meer te investeren in materiële vaste activa dan in 2017.

Olie noteerde maandag in het rood. Een juli-future West Texas Intermediate daalde 2,0 procent tot 66,52 dollar, terwijl een juli-future Brent 4,4 procent lager bewoog op 75,31 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1627. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1702 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1650 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 5 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Altice met een winst van 4,7 procent, gevolgd door Vopak en Heineken, die achtereenvolgens 0,9 procent en 0,7 procent daalden.

Gemalto is een samenwerking begonnen met het Amerikaanse chipbedrijf Qualcomm. Qualcomm gaat mobiele verbindingsoplossingen van Gemalto integreren in het Snapdragon mobiele pc-platform. Het aandeel Gemalto verloor 0,2 procent.

Signify, het voormalige Philips Lighting, koerste 1,1 procent lager. Het concern meldde zijn aandeleninkoopprogramma te hebben afgerond. In totaal werden 1,3 miljoen gekocht voor 33,2 miljoen euro in de periode van 2 tot 25 mei.

Een negatieve uitschieter was vastgoedfonds Unibail-Rodamco met een verlies van 1,9 procent. Dit was evenwel volledig het gevolg van een ex-dividend notering.

In de AMX noteerde Air France-KLM bovenaan met een winst van 1,1 procent, gevolgd door AMG dat 1,0 procent won.

TomTom was met een verlies van 2,4 procent de sterkste daler.

BAM Groep heeft het meerderheidsbelang in de joint venture Tidal Bridge van Strukton overgenomen. Het aandeel daalde 0,2 procent.

Onder de kleinere fondsen klom Kiadis Pharma 1,4 procent, Lucas Bols steeg 1,1 procent en Sif won 1,0 procent. Beter Bed leverde 2,0 procent in.

Slotstanden Wall Street

Wall Street was maandag gesloten vanwege Memorial Day.

De toonaangevende S&P 500 index sloot vrijdag 0,2 procent lager op 2.721,33 punten. De Dow Jones index eindigde 0,2 procent in het rood op 24.753,09 punten en technologiebeurs Nasdaq steeg 0,1 procent tot 7.433,85 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.