Nederland - 4 juni 2018 - Europa

Damrak begint met goede moed aan handelsweek

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat maandag naar verwachting een hogere opening tegemoet. Wall Street sloot vrijdag nog op een positieve noot de week af na onder meer een goed ontvangen banenrapport.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,5 procent. De hoofdgraadmeter klom vrijdag nog onder aanvoering van financiële waarden met 1,2 procent tot 559.18 punten. Op weekbasis leverde de AEX evenwel 0,6 procent in.

Er was vrijdag opluchting onder beleggers nadat donderdagavond bleek dat de Italiaanse anti-establishment partijen Vijfsterrenbeweging en Lega er toch in waren geslaagd om een regering te vormen. Voor de beoogde eurosceptische minister van financiën Paolo Savona was geen plaatsje ingeruimd na de interventie van de president en informateur Sergio Mattarella krap een week eerder. De rente op de Italiaanse staatsschuld daalde als reactie pijlsnel.

Het maandelijkse banenrapport uit Amerika dat vrijdagmiddag werd vrijgegeven liet daarnaast zien dat er in mei 223.000 banen zijn bij gekomen. Dat was flink meer dan de verwachting van 190.000. Het gemiddelde uurloon steeg met 0,08 dollar. Op jaarbasis bedroeg de loongroei 2,7 procent.

Econoom Thomas Simmons van Jefferies sprak van een sterk rapport. “De cijfers zijn fenomenaal.” Het werkloosheidspercentage daalde naar 3,8 procent; het laagste niveau in achttien jaar tijd.

In Azië reageerden de beurzen vanochtend positief op het banenrapport en de regeringsvorming in Italië. Koplopers waren de beurzen in Hong Kong en Shanghai met winsten van ongeveer 1,3 procent.

Aziatische beleggers negeerden voorlopig de Chinese waarschuwing aan Amerika dat alle afspraken die de twee landen maken op het vlak van handel komen te vervallen als Amerika handelssancties oplegt, waaronder het instellen van importtarieven. Dit bleek uit een verklaring die China zondag publiceerde, aldus staatspersbureau Xinhua.

China herhaalde wel dat het bereid is om meer te importeren uit andere landen, waaronder de VS.

Nederlandse beursexperts somber

Nederlandse beursexperts zijn evenwel erg somber gestemd voor juni, zo bleek uit de maandelijkse enquête van Actiam onder 63 experts.

De geraadpleegde experts waren over mei al somber, en niet ten onrechte, en voor juni is het pessimisme “opmerkelijk” toegenomen, stelde analist Corné van Zeijl, die namens Actiam verantwoordelijk is voor de maandelijkse enquête.

“Maar liefst 48 procent van de ondervraagden denkt dat de AEX meer dan 1 procent gaat dalen. Dergelijke uitslagen zijn zeldzaam”, aldus Van Zeijl.

De experts zijn zo pessimistisch door de mogelijke handelsoorlog tussen Amerika en de rest van de wereld en de “wilde plannen” van de nieuwe Italiaanse regering. “Tel daarbij op nog wat angst voor het afbouwen van de QE, de hoge Amerikaanse rente de teleurstellende economische cijfers in Europa en het plaatje is compleet”, concludeerde Van Zeijl.

Een krappe 15 procent van de experts verwacht overigens wel dat de beurs in juni zal stijgen.

Euro en olie

De politieke onzekerheid drukte afgelopen week ook op de euro, wat vooral aan het begin van de week zichtbaar was met een dieptepunt op 1,1510 dollar. Daarmee kwam het muntpaar onder het technische steunniveau van 1,1554 die ABN AMRO hanteert. Vanochtend noteerde het muntpaar op 1,1690, licht hoger dan de stand rond het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag.

Een juli-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag 1,23 dollar of 1,8 procent lager op 65,81 dollar op de New York Mercantile Exchange.

Ook op weekbasis verloren de olieprijzen terrein, voor de tweede week op rij. Dit verlies bedroeg ruim 3 procent. De dalingen worden veroorzaakt door de stijgende Amerikaanse productie en de mogelijke productieverhoging door Opec en andere grote olieproducenten, zoals Rusland.

Agenda

Nadat de markt afgelopen week al inzicht kreeg in de stand van de mondiale industrie, volgen dinsdag de inkoopmanagersindices voor de dienstensector in Europa, de Verenigde Staten, Japan en China. De inkoopmanagersindex voor de industrie in de eurozone bleek te zijn gedaald van 56,2 in april naar 55,5 afgelopen maand, gelijk aan een voorlopige raming. Econoom Chris Williamson van Markit sprak voor de muntunie van de zwakste groei in 15 maanden.

Ook volgen er later in de week groeicijfers uit Japan en de eurozone over het eerste kwartaal.

Op het bedrijfsvlak rapporteert in Amsterdam deze week alleen Lucas Bols jaarcijfers. Ook zijn er weinig buitenlandse bedrijven die nog de boeken openen. Wel kunnen kwartaalcijfers van Broadcom, die net als Lucas Bols op donderdag verschijnen, mogelijk nog op aandacht van beleggers rekenen.

De macro-economische agenda is vandaag, met uitzondering van de Amerikaanse fabrieksorders, vrijwel leeg. Op Beursplein 5 noteren de financiële waarden ASR Nederland, NN Group en Van Lanschot Kempen vandaag ex-dividend.

Bedrijfsnieuws

Corbion rondde de overname van het belang in de joint venture SB Renewable Oils van Bunge afgerond en scherpte als gevolg de verwachtingen aan. Corbion mikt op een autonome omzetgroei van 3 tot 6 procent per jaar tussen 2018 tot 2021. De divisie Innovation Platforms zal per jaar met meer dan twintig procent groeien, waar eerder nog werd uitgegaan van 10 tot 30 procent. Het EBITDA-verlies voor de divisie zal dit jaar uitvallen tussen 40 miljoen en 35 miljoen euro en in 2019 zal het verlies naar verwachting de 35 miljoen euro niet overtijgen. In 2021 “nadert” Innovation Platforms het break-even niveau.

AccorHotels onderhandelt om het aandeel van de Franse staat, of een gedeelte daarvan, in Air France-KLM over te nemen. Dit melden Franse media zondag, waarna het hotelbedrijf bevestigde inderdaad interesse te hebben in een deelneming.

VolkerWessels paste met succes een kredietfaciliteit aan en breidde deze uit. Het betreft een faciliteit verstrekt door een zevental banken, waaronder ABN AMRO en Rabobank, ter waarde van 600 miljoen euro die met 1 jaar is verlengd tot januari 2023. Er is een optie om de looptijd nog tweemaal met 1 jaar te verlengen.

Het Nederlandse betaalbedrijf Adyen heeft begin dit jaar veilingsite eBay als nieuwe klant binnengehaald door onder meer onder voorwaarden een aandelenbelang in het vooruitzicht te stellen. Dit schreef Het Financieele Dagblad maandag op basis van bronnen. Adyen gaat naar verwachting volgende week naar de beurs.

AND sluit zijn vestiging in India en gaat werkzaamheden in Nederland concentreren om kosten te besparen. De herstructurering levert een “forse kostenbesparing” op, volgens het bedrijf.

Arcadis gaat samen met het mondiale netwerk Techstars innovatieve start-ups ontwikkelen om de stedelijke omgeving van de toekomst te ontwerpen.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 steeg vrijdag 1,1 procent tot 2.734,62 punten, de Dow Jones-index won 0,9 procent tot 24.635,21 punten en de Nasdaq sloot 1,5 procent in het groen op 7.554,33 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.