Nederland - 19 mei 2021 - crypto

Cryptomarkt bloedt

door SVEN VAN GASSE

De gehele cryptomarkt kende op woensdag één van haar zwaarste sell-offs in lange tijd. Bitcoin dook opnieuw onder de $40 000 en enkele kleinere munten verloren meer dan de helft van hun waarde. Dit keer is niet Elon Musk maar wel China de schuldige.

Op haar laagste punt noteerde bitcoin nog aan iets meer dan $30 000. Nadat de Amerikaanse aandelenmarkt opende herstelde de munt wel weer wat. Op het moment van schrijven noteert bitcoin opnieuw aan zo’n $40 000.

Bitcoin trok de altoins mee naar beneden waardoor deze ook aan een fors verlies noteerden. Ethereum daalde tot onder de $2 000, wat overeenkomt met een verlies van meer dan 30%. Bij kleinere munten zoals Cardano liepen de verliezen zelfs op tot meer dan 50%.

China

Bitcoin kende deze maand reeds een moeilijke periode nadat Elon Musk aankondigde dat Tesla bitcoin niet langer accepteert als betaalmiddel. De nieuwe aankondiging van een trio van Chinese financiële waakhonden lijkt de cryptomarkt echter harder te hebben geschokt.

Deze instanties verklaarden op dinsdag dat financiële instellingen en betaalbedrijven niet mogen deelnemen aan transacties die verband houden met crypto noch crypto-gerelateerde diensten mogen verlenen aan hun klanten.

De kille houding van China ten opzichte van cryptocurrencies gaat jaren terug. Hoewel het land crypto’s niet volledig verbiedt, verklaarde toezichthouders in 2013 dat bitcoin geen echte valuta was en verboden ze financiële bedrijven om hier transacties mee te verrichten. Destijds noemden ze het risico dat bitcoin gebruikt zou kunnen worden voor het witwassen van geld, evenals de noodzaak om de financiële stabiliteit te handhaven en de status van de yuan als fiatvaluta te beschermen.

De toenemende repressie van China kan ook gebruikt worden als boost voor het digitale yuan-project. China wil dat zoveel mogelijk Chinezen hun digitale munt gebruiken zodat het land de geldstromen onder streng toezicht kan houden.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.