Nederland - 6 juli 2022 - crypto
door SVEN VAN GASSE

Crypto veteraan: zó moet je beleggen in crypto

De cryptomarkt heeft er enkele rotmaanden opzitten. Bitcoin en ethereum noteren beiden een stuk onder hun all time high van november 2021. De totale waarde van de cryptomarkt schommelt nu rond de $1 biljoen terwijl dit in november nog meer dan $3 biljoen was. De snelle opgang en crash doen Ari Paul, oprichter van blockchain en crypto-investeerbedrijf BlockTower Capital, denken aan de internetsector in begin jaren 2000.

Volgens Paul gaat de cryptomarkt nu door een gelijkaardige periode als internetbedrijven na de crash van 2000. Op verschillende gebieden hebben cryptomunten wel degelijk hun nut bewezen, maar de producten en infrastructuur moeten nog veel beter om de echte kloof naar mainstream adoptie te overbruggen.

Ook loopt de adoptie zo’n 5 jaar achter op wat sommigen hoopten. Dit was ook het geval met het internet. Sommigen verwachtten dat iedereen binnen no-time een computer zou bezitten. Uiteindelijk duurde dit ook een stuk langer dan verwacht.

Bullmarkets vs bearmarkets

Tijdens bullmarket, in zowel aandelen als crypto, zijn beleggers te optimistisch en zien ze een hoop duidelijke problemen over het hoofd. Terwijl beleggers in bearmarkets zaken heel anders benaderen. Ze beginnen zich bijvoorbeeld zorgen te maken over waarderingen en funadentals. Daarom wordt al het overbodige optimisme en leverage weggevaagd.

Volgens Paul is dat meer dan terecht, want in het afgelopen halfjaar is er fundamenteel niets nieuws in de cryptomarkt bijgekomen. Logisch dus dat ponzi’s, scams en slechte businessmodellen hun waarde verliezen.

De CIO stelt zelfs dat we de bodem nog niet hebben bereikt en we nog meer pijn te verduren hebben. En zegt:

Ik heb geen precieze waarderingen die een bodem markeren, maar ik zie ook geen koersen die waarde schreeuwen. Althans op een paar uitzonderingen na.

Wel ziet Paul de huidige koersen als degelijke instapniveaus voor beleggers die een langere horizon hebben. Van bijvoorbeeld een aantal jaren. Dat betekent niet dat je nu alles moet kopen wat los en vast zit, want het is niet gezegd dat alle crypto’s de volgende cyclus halen.

Het is nog steeds heel vroeg

Paul stelt dat het investeren in alle cryptomunten nog steeds erg risicovol is. Hoewel cryptomunten reeds enkele jaren meegaan, blijft de industrie nog steeds erg jong. Net zoals de Nasdaq in 2000 kunnen we er volgens Paul op vertrouwen dat we vroeg stadium van volwassenheid hebben bereikt. Er zijn goede munten ontwikkeld en er blijkt ook vraag naar te zijn van beleggers en gebruikers.

Omdat het echter nog zo vroeg is, is de kans groot dat de meeste huidige marktleiders zullen worden vervangen door nieuwere en betere versies. Er zullen zoals in de jaren 2000 enkele uitzonderingen zijn zoals Amazon maar Paul verklaart dat dit werkelijk uitzonderingen zijn.

Invest like it is 2000

Wat is dan wel een goede manier om de cryptomarkt vandaag als belegger te benaderen? Volgens Paul kan je het vergelijken met het investeren in technologieaandelen na 2000. Een goede mix van een basis value beleggen in bestaande projecten en nieuwe projecten en thema’s die de volgende bull cycle zullen leiden.

Bron: TwitterDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.