België - 19 oktober 2016 - Aandelen
door FRANCIS MUYSHONDT

Crash van 1987 = 2016?

Vandaag woensdag 19 oktober is het exact 29 jaar geleden dat Wall Street Black Monday kende en de Dow Jones-index op 1 handelsdag 22% verloor. Er doen de laatste tijd verschillende analisten én grafieken de ronde die waarschuwen voor een gelijkaardig scenario. Maar deze waarschuwingen zijn volgens MarketWatch bij het haar gegrepen.

Op 19 oktober 1987 brak op de beurzen de hel los. De Dow Jones verloor die dag 508 punten, goed voor 22% van de totale marktkapitalisatie. Dit is nog altijd het grootste ééndagsverlies ooit. Zou een dergelijke uitverkoop opnieuw kunnen gebeuren? Ja, waarschuwen sommigen. Het is dan ook oktober en aandelen hebben al enkele weken nauwelijks iets gedaan.

Technisch analist van HSBC, Murray Gunn gaf vorige maand dat een val uit de range 2116-1991 door de S&P 500 of uit de 17992-17063 zone door de Dow Jones een stevige selloff zou kunnen plaatsvinden. Ryan Detrick, marktstrategist bij LPL Financial is het daar niet mee eens en schoof daarvoor 2 grafieken naar voor. In zijn eerste grafiek lijkt de S&P500-index dit jaar ongeveer hetzelfde parcours te hebben gelopen als in 1987.

marketw1

Geen overlapping

Maar Detrick onderstreept dat er grote verschillen zijn tussen toen en nu. Hij schrijft dat in 1987 de beurzen al van bij de start van het jaar een flinke rally kenden. Eind september stond de S&P 500 bijna 40% hoger. “Het feit dat aandelen er enorme rit hadden opzitten, maakte ze gevoelig voor een stevige correctie. Detrick zet dit laatste in de verf met een tweede grafiek. “Deze toont een heel ander verhaal en ontmijnt grotendeels de vrees voor een 20%-daling.,

marketw2

Detrick is geen fan om een grafiek van het ene jaar boven dat van een andere te leggen. “Er werden dezelfde vergelijkingen gemaakt tussen 1929, het jaar van de grote depressie en 2014. Uiteindelijk is daar niets van in huis gekomen. Mijn besluit is eigenlijk dat geen enkel jaar dezelfde is.”

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.