Nederland - 28 juni 2022 - Beursbrink
door STIJN

Consumentensentiment op zeer laag pitje

Het vertrouwen onder consumenten zit op een recordniveau, in de negatieve zin helaas. De hoge voedsel- en energieprijzen jagen consumenten de schrik op het lijf en men vreest dat de koopkracht nog meer rake klappen zal krijgen. Volgens Surveys of Consumers staat de index op 50 punten, lager dan het voormalig laagste niveau van 50,2 van in de jaren 70.

De consumentenindex van de Surveys of Consumers staat op 50 punten, dat is het laagste niveau allertijden. Midden de jaren 70 stond deze index op 50,2 punten, toen er evenzeer een energiecrisis was met hoge olieprijzen. Dit getal duidt op een bedrukt sentiment onder consumenten. Men vreest dat de koopkracht verder zal blijven afzwakken door de hoge inflatie.

Joanna Hsu, directeur bij Surveys of Consumers, benadrukt dat 79 procent van de consumenten verwacht dat de situatie gaat verslechteren inzake de energie- en voedselprijzen en dat hun koopkracht gaat afnemen. 47 procent van de consumenten wijst met de vinger naar de inflatie.

About 79% of consumers expected bad times in the year ahead for business conditions, the highest since 2009. Inflation continued to be of paramount concern to consumers; 47% of consumers blamed inflation for eroding their living standards, just one point shy of the all-time high last reached during the Great Recession.

Inflatie

In mei noteerde de index nog aan 58,4 punten, de daling naar 50 punten in juni is dus best zorgwekkend te noemen. Men verwacht dat de inflatie volgend jaar aan de hoge kant zal blijven, namelijk 5,3 procent. De jaren die daarop volgen zullen beter zijn, namelijk 3,1 procent. Dat komt in de buurt van het doel van de Federal Reserve maar er is dus nog werk aan de winkel.

Ook het vertrouwen bij ondernemers heeft een deuk gekregen. Volgens Chris Williamson, econoom bij S&P Global Market Intelligence, zit hun vertrouwen op een niveau dat een economische achteruitgang zou kunnen inluiden. Dit verhoogt het risico op een recessie en dat boezemt behoorlijk wat angst in. De Federal Reserve doet zijn best om dit te vermijden.

Bronnen: Emily McCormick – Yahoo Finance

Foto: mohamed hassan – PxHere

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.