Nederland - 11 februari 2021 - Aandelen

Citi: “Value-investors hebben het niet makkelijk”

door SVEN VAN GASSE

Sinds oudsher zijn er twee soorten beleggers. Langs de ene kant hebben we de value-investors en langs de andere kant zijn de growth-investors. Volgens Matt King, strateeg bij Citi, hebben value-investors het op dit moment niet makkelijk door de steeds hoger oplopende waarderingen.

Value-investing is een beleggingsstrategie waarbij aandelen worden gekozen die onder hun intrinsieke of boekwaarde worden verhandeld. Value-investors houden rekening met de fundamentals van hun bedrijven. De grondlegger van deze strategie was Benjamin Graham, de mentor van Warren Buffet.

Growth-investors daarentegen beleggen vooral in jonge of kleine bedrijven die sterker zullen groeien in vergelijking met hun sector of de markt als geheel. De bedrijven hoeven niet per se winst te maken, maar moeten wel sterke groeicijfers kunnen laten zien.

King verklaarde dat de asset price inflation, mede veroorzaakt door het gratis-geld-beleid van centrale banken, een moeilijke omgeving creëert voor klassieke value-investors.

Value-investors kopen aandelen die goedkoop geprijsd zijn en verkopen wanneer de waarderingen te hoog oplopen. Wanneer een groot deel van de aandelen echter duur gewaardeerd zijn, is het moeilijk een aandelen te vinden die aan de traditionele parameters voldoen.

King stelt:

Value-investors worden bijna uit de markt gedrukt.

Bitcoin

Value-investors pur sang zullen ook niet snel investeren in cryptomunten zoals bitcoin. Zij zijn grotendeels van mening dat bitcoin geen echte intrinsieke waarde heeft en bijgevolg niet geschikt is om op te nemen in hun portefeuille.

Bitcoin was echter één van de best presterende activa in 2020 en ook 2021 is zeer goed begonnen. Op het moment van schrijven noteert bitcoin aan $48 000 nadat Tesla aankondigde $1,5 miljard aan bitcoin gekocht te hebben.

Centrale banken over de hele wereld hebben, als reactie op de Covid-19 pandemie, ongekend grote stimuleringsmaatregelen genomen. In de nabije toekomst zal het beleid waarschijnlijk niet aangescherpt worden. Zolang de centrale banken dit beleid handhaven, zal de omgeving voor traditionele value-investors niet verbeteren.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.