Nederland - 3 november 2020 - China

“Chinese yuan nog ver verwijderd van status belangrijkste reservevaluta”

door SVEN VAN GASSE

De Chinese yuan is in 2020 aan een mooie stijging bezig. De munt steeg sinds eind mei al met meer dan 7% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Analisten verwachten dat deze stijging nog zal doorzetten in 2021.

Steeds meer experts zijn dan ook van mening dat de Chinese yuan de Amerikaanse dollar, op termijn, van zijn troon als belangrijkste reservemunt ter wereld zal stoten. Volgens David Roche, voorzitter en strateeg bij Independent Strategy, zal het echter zo’n vaart niet lopen.

De dollar onttronen is een zeer moeilijke zaak. De euro heeft een tijd geprobeerd om dit te doen, maar deze is uiteindelijk niet in dat opzet geslaagd. Roche denkt dat de yuan hier in de komende (lange) periode ook niet in zal slagen.

Hij stelt:

De Chinese yuan heeft nog een lange weg te gaan voordat deze de status van de Amerikaanse dollar als belangrijkste reservevaluta in gevaar kan brengen.

Digitale munt

Roche was ook sceptisch over de argumenten dat de digitale munt van de People’s Bank of China de “magische pil” zal zijn waarmee de Amerikaanse dollar van haar positie als ’s werelds belangrijkste reservemunt kan worden gestoten.

De digitale yuan maakt deel uit van het streven van China om een cashloze maatschappij te worden. De munt zal uitgegeven en gecontroleerd worden door de centrale bank van het land.

Een dergelijk fenomeen zal volgens Roche uiteindelijk wel gebeuren. Het zal echter nog een zeer lange tijd duren vooraleer een cashloze maatschappij wordt bereikt. Roche verwacht dat de dollar nog een geruime tijd van haar positie zal kunnen blijven genieten.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.