Nederland - 4 september 2020 - China

Chinese yuan kan derde grootste reservevaluta worden in 10 jaar

door SVEN VAN GASSE

Verhoogde buitenlandse investeringen in de Chinese markten zouden het gebruik van de yuan kunnen stimuleren. Volgens een rapport van Morgan Stanley zou de yuan hierdoor op termijn de derde grootste reservevaluta ter wereld kunnen worden, na de Amerikaanse dollar en de euro.

De prognose komt omdat de Chinese regering al jaren probeert om het internationale gebruik van de yuan, ook wel bekend als renminbi, te bevorderen.

De laatste jaren heeft de Chinese regering haar inspanningen opgevoerd om meer buitenlandse financiële instellingen toe te laten tot de binnenlandse markt. Ook buitenlandse investeerders wenden zich steeds vaker tot de Chinese markt voor potentieel hogere rendementen dan in andere regio’s.

Met deze investeringen zullen meer globale activa in yuan aangehouden worden, die het steeds moeilijk had om een voet tussen de deur te krijgen op internationaal niveau. De Chinese regering heeft de munt van oudsher strak in de hand gehouden, om onder meer te voorkomen dat grote hoeveelheden kapitaal het land verlaten.

Potentiële risico’s

Het valt nog af te wachten hoe centrale banken en investeringsinstellingen zullen omgaan met eventuele politieke druk rond hun participaties. De spanningen met de Verenigde Staten, die aanvankelijk over handel gingen, zijn in de aanloop naar de Amerikaanse presidentsverkiezingen ook in de technologische en financiële wereld terechtgekomen.

Michael Pettis, professor in financiën aan de Universiteit van Peking, stelt:

Ik blijf erg sceptisch over elke dramatische stijging van de yuan als belangrijke reservevaluta.

Het rapport van Morgan Stanley benadrukte ook dat er verschillende risico’s zijn die ervoor kunnen zorgen dat hun voorspellingen niet uit zullen komen.

Deze risico’s omvatten een langzamer dan verwachte openstelling van de Chinese financiële markten voor buitenlandse investeringen, wereldwijde marktvolatiliteit, China’s economische risico’s en een aanzienlijk escalatie van de spanningen tussen de Verenigde Staten en China.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.