Nederland - 18 oktober 2021 - Economie

Chinese economie koelt verder af

door SVEN VAN GASSE

De Chinese economie groeide in het derde kwartaal in het traagste tempo sinds een jaar. De enorme krapte op de energiemarkt, verstoringen in de ssupply chain en een verergerende vastgoedcrisis eisen hun tol van ’s werelds op één na grootste economie.

De economie van het land is in het derde kwartaal met slechts 4,8% gegroeid, vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Dit is aanzienlijk trager dan de 7,9% die China in het tweede kwartaal liet optekenen.

China was de enige grote economie die in 2020 ontsnapte zonder in een recessie terecht te komen. Het land heeft dit jaar echter te maken met een reeks uitdagingen die zwaar wegen op de groei.

Geraakt op 3 fronten

Het land wordt geraakt op 3 belangrijke fronten waardoor de toekomst voor de economie van het land er zeer onzeker uitziet.

China zit middenin een energiecrisis die de productie van fabrieken hard raakt en in sommige gebieden tot stroomonderbrekingen leidt. Dit probleem is aangewakkerd door de vraag eerder dit jaar naar bouwprojecten waarvoor fossiele brandstoffen nodig zijn maar die haaks staan op Pekings streven naar ambitieuze doelstellingen om de koolstofuitstoot terug te dringen.

Hiernaast is de verwerkende industrie hard getroffen door verstoringen in de supply chain. Iris Pang, hoofdeconoom bij ING Groep, wees erop dat de activiteiten van sommige havens te lijden hadden onder Covid-19 uitbraken en de maatregelen die de autoriteiten hebben genomen om deze in het meest recente kwartaal in te dammen. China hanteerde in het derde kwartaal de zeer strenge “zero Covid”-aanpak.

Tot slot kampt de Chinese vastgoedsector ook met enorme problemen. De vastgoedsector is samen met aanverwante sectoren goed voor maar liefst 30% van het BBP van het land. Als Evergrande – de op één na grootste projectontwikkelaar van het land – ineenstort, kunnen investeerders worden afgeschrikt. Vervolgens kan een mogelijke golf van wanbetalingen door ontwikkelaars een aanzienlijke impact hebben op de economische groei en risico’s inhouden door de financiële stabiliteit.

Bron: CNN
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.