Nederland - 7 oktober 2020 - Beursbrink

Grootspraak Trump over economisch herstel ontkracht

door STIJN

Amerikaans president Donald Trump zei onlangs dat de Amerikaanse economie het beste en snelst herstelt van de coronacrisis. Typische grootspraak van Trump want economen weten zijn stelling gemakkelijk te weerleggen aan de hand van cijfers. De Chinese economie doet het bijvoorbeeld een stuk beter. Ook enkele Europese landen kunnen betere cijfers voorleggen.

Via zijn favoriet communicatiekanaal Twitter liet Amerikaans president Trump weten dat de Amerikaanse economie op een recordtempo herstelt. Hij beweert zelfs dat er geen enkel land beter doet. Pure onzin volgens economen want de Chinese economie staat veel verder op vlak van herstel dan die van de Verenigde Staten van Amerika.

Nick Mazing, onderzoeker bij databedrijf Sentieo, noemt het herstel van de Amerikaanse economie ‘zwak’ op zijn best. Verschillende maatregelen en signalen van economisch herstel laten zien dat de Verenigde Staten van Amerika achterop is geraakt in vergelijking met China en verschillende andere ontwikkelde economieën. Neem nu bijvoorbeeld de werkloosheidscijfers.

China > USA

Momenteel is 7,9 procent van de Amerikaanse bevolking werkloos, dat is een halve procent meer dan het gemiddelde onder de ontwikkelde economieën. Er zijn verschillende landen met betere werkgelegenheidscijfers zoals bv. Nederland, Duitsland, Zuid-Korea en Japan. Hier bedragen de werkloosheidscijfers 3 tot 4,6 procent dankzij de strengere coronamaatregelen.

Wat de effectieve economische groei betreft, moeten de Amerikanen zwaar onderdoen voor de Chinezen. China neemt de leiding met een gerapporteerde groei van het bruto binnenlands product van 11,5 procent in het afgelopen kwartaal ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. De Verenigde Staten van Amerika blijft ver achter met een economische krimp van 9 procent.

Op vlak van het herstel op de aandelenmarkten doet de Japanse Nikkei het beter dan de Amerikaanse Dow Jones. Respectievelijk noteert de Nikkei 1,3 hoger dan exact een jaar geleden terwijl de Dow Jones 1 procent lager noteert dan exact een jaar geleden.

Bronnen: NBC News

Foto: David Dennis – Flickr – CC BY 2.0

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.