Nederland - 26 december 2020 - Aandelen

China start onderzoek naar Alibaba

door SVEN VAN GASSE

Na de Verenigde Staten en Europa is ook China er werk van aan het maken om de macht van grote technologiebedrijven te beperken. Het land heeft een antitrustonderzoek ingesteld naar e-commercegigant Alibaba van Jack Ma.

De State Administration for Market Regulation, de belangrijkste toezichthouder van China, zei dat ze het monopolistische gedrag van Alibaba zullen onderzoeken. Het onderzoek is het laatste wapenfeit van Peking om de macht van technologiebedrijven aan banden te leggen.

Alibaba, dat in 1999 werd opgericht, is in snel tempo geëvolueerd in een uitgestrekt technologisch imperium. Het bedrijf raakt elk aspect van het Chinese leven. De e-commerce platforms hebben honderden miljoenen gebruikers en domineren de online retail-sector in China.

Het aandeel van Alibaba daalde op de beurs van Hong Kong met 8%. Op Wall Street was de schade nog groter. In de verkorte handelssessie, omwille van Kerstmis, daalde Alibaba met meer dan 13% op de New York Stock Exchange.

Sinds zijn piek van in oktober is er nu al meer dan $240 miljard van de marktwaarde van Alibaba in rook opgegaan.

Ant Group

Het onderzoek naar Alibaba is een tweede tegenslag voor miljardair Jack Ma. Enkele weken geleden hebben de Chinese toezichthouders de IPO van Ant Group, dat voor meer dan 30% eigendom is van Ma, op het laatste moment geannuleerd. Het zou de grootste IPO ooit moeten geworden zijn.

De People’s Bank of China kondigde aan dat de financiële toezichthouders van het land Ant Group in de komende dagen zullen uitnodigen voor een vergadering. Tijdens de vergadering zouden nieuwe regels aangekondigd worden waar het bedrijf zich aan zal moeten houden.

China is de druk op grote technologiebedrijven fors aan het opvoeren. Het land richt zich op zes internetgiganten waaronder Tencent, JD, Alibaba en Meituan.

Bron: CNN

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.