Nederland - 2 maart 2021 - Goud

Checklist voor het verkopen van goud en zilver

door SVEN VAN GASSE

Handel in edelmetalen is voor de echte handelaren misschien niet moeilijk, maar kan bij particulieren die hun goud of zilver willen verkopen een stuk lastiger zijn. Waar moet u heen met het te verkopen goud en waar moet u op letten?  Weet u de actuele goud- of zilverprijs? We geven u een checklist zodat u goed bent voorbereid om uw edelmetalen te verkopen.

De echtheid van het goud checken

Als u goud wilt verkopen is dit één van de eerste dingen die u moet checken. Misschien heeft u goud of zilver verkregen uit een erfenis en bent u helemaal niet op de hoogte hoe edelmetalen worden bekeken door inkopers. U denkt wellicht dat u daar professionele apparatuur voor nodig heeft. Dat kan, maar hoeft niet. Ook u kan zelf al op enkele punten letten. Begin met het controleren van het goud op roest of oxidatie. Goud heeft de eigenschap om niet te roesten, dus wanneer u dit aantreft kunt u ervan uitgaan dat het niet om echt goud gaat. Van nature is goud een redelijk zacht materiaal waardoor er slijtplekken kunnen ontstaan. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, tenzij de slijtageplekken kleurverschil laten zien. Ook dan betreft het geen echt goud. Als laatste kunt u checken of zich op het goud teksten bevinden als Amerikano of Double. Als deze voorkomen op het goud is het verguld.

Keurmerken op goud

Keurmerken zijn in Nederland wettelijk vastgelegd. Ook is wettelijk vastgelegd dat goud pas goud genoemd mag worden als het voldoet aan een minimum van 14 karaat. Wanneer u een kenmerk terugvindt op het goud kunt u ervan uitgaan dat het om echt goud gaat. Als er geen keurmerk meer te lezen is door slijtage wil dat zeker nog niet zeggen dat het niet om echt goud gaat. In zo’n geval neemt u het goud mee naar een expert.

Wegen van het goud

De echte waarde van goud hangt volledig af van het gewicht. Experts verwijderen bij het wegen van goud alle overig materiaal dat geen goud is zoals bijvoorbeeld het uurwerk van een gouden horloge of een gouden ring met daarin een steen verwerkt. Als u zelf gaat wegen is het belangrijk om per karaat het gewicht te noteren. Wegen doet u met een precisieweegschaal, liefst met wettelijke ijking. Wegen op een keukenweegschaal kan maar is veel minder nauwkeurig.

De goudkoers checken

De goudkoers is onderhevig aan schommelingen. Het is verstandig om goed op de hoogte te zijn van de actuele goudkoers. Inkopers willen uiteraard ook iets verdienen aan het inkopen dus bieden zij vaak een iets lagere prijs. Inkopers hanteren vaak een percentage van 90 tot 92% van de actuele goudkoers.

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.