Waterstof wordt steeds populairder in de vraag naar energie. Bedrijven werken aan auto’s, vliegtuigen en vrachtwagens die aangedreven worden door waterstof. Hiernaast zijn er nu ook cementbedrijven die volop experimenteren met waterstof.
Een dochteronderneming van HeidelbergCement, een multinational in bouwmaterialen, werkt samen met onderzoekers van de Swansea University voor de installatie en exploitatie van groene waterstof.
De samenwerking is een nieuw voorbeeld van de manier waarop bedrijven, die energie-intensieve processen uitvoeren, manieren proberen te vinden om hun productiviteit op peil te houden en tegelijkertijd hun uitstoot te verminderen.
Het effect van de wereldwijde cementproductie op het milieu is aanzienlijk. Cement is een enorm energie-intensief product, waarvoor aanzienlijke hoeveelheden elektriciteit en aardgas nodig zijn.
Volgens een rapport uit 2018 van de Britse denktank Chatham House wordt er jaarlijks meer dan 4 miljard ton cement geproduceerd. Volgens de instelling is deze sector hierdoor verantwoordelijk voor 8% van de wereldwijde CO2-uitstoot.
Waterstof kan voor dit probleem een oplossing bieden. Het goedje kan namelijk energie opslaan, die de cementproductie vervolgens kan gebruiken.
Waterstof wordt bekomen door water te splitsen in waterstof en zuurstof, door middel van elektriciteit. Als de elektriciteit in dit proces afkomstig is van een hernieuwbare bron, zoals zonne- of windenergie, wordt het eindproduct “groene waterstof genoemd”.
Bron: CNBC
Foto: iStock
Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy
Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.