VIP ACTIE

Word een VIP!
dagen uren min sec
Nederland - 6 januari 2021 - Aandelen

Cannabis en small caps stijgen na mogelijke Democratic Sweep

door SVEN VAN GASSE

De “blue wave” die velen in november verwachtten, lijkt twee maanden later dan toch werkelijkheid te worden. Het ziet ernaar uit dat de Democraten ook de controle van de Senaat in handen zullen krijgen. Beleggers proberen nu in te schatten hoe ze hun portefeuille moeten aanpassen om optimaal van deze situatie te profiteren.

Cannabisaandelen lijken alvast bij de begunstigden te horen. Verschillende aandelen stegen reeds fors toen Joe Biden de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten won. Nu de Democraten ook de Senaat in handen lijken te krijgen, hopen beleggers op een versoepeling van de regels omtrent het gebruik van cannabis op federaal niveau.

De aandelen van Aphria en Tilray, die overigens onlangs hun fusie hebben aangekondigd, stegen respectievelijk met 10% en 25%. Ook Canopy Growth, één van de grootste cannabisbedrijven ter wereld, steeg met meer dan 20% op het einde van de handelssessie.

Een andere begunstigde van de Democratic Sweep zijn de small cap bedrijven. De Democraten zijn een grote voorstander van een nieuw groot stimuluspakket. Door de blue wave is de kans op zo’n stimuluspakket groter geworden.

Small caps, die gebukt gaan onder de financiële lasten en waarvan veel op het randje van het faillissement staan, zullen sterk kunnen profiteren wanneer dit stimuluspakket er ook werkelijk komt. De Russel 2000 steeg alvast met 5%.

Philip Orlando, strateeg bij Federated Hermes, stelt:

Een Congres in handen van de Democraten zal waarschijnlijk leiden tot meer fiscale stimulansen.

Big Tech onder druk

Big Tech is daarentegen minder blij met de Democratic Sweep. Aandelen van Apple, Amazon, Google en Facebook noteerden allemaal aan een verlies terwijl de brede markt groen kleurde.

Beleggers in de sector lijken zich zorgen te maken over de combinatie van Joe Biden in het Witte Huis en de waarschijnlijkheid dat de Democraten beide huizen van het Congres controleren. Dit zou kunnen leiden tot meer regelgeving voor Big Tech, hogere vennootschapsbelasting en een verhoogd toezicht.

Gezien de krappe meerderheid in beide kamers blijft het echter erg onduidelijk of dit ook maar enigszins zal gebeuren.

Bron: CNBC

Foto: iStock

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.