Europa - 13 december 2019 - Aandelen

Britse verkiezingsuitslag geeft ruimte voor inhaalslag aandelen VK

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) JP Morgan Asset Managment is van mening dat de overtuigende verkiezingswinst Van Boris Johnson goed is voor de Britse aandelen, maar dat de onderhandelingen met de EU nog wel een tijd zullen gaan duren.

De markten zijn opgelucht dat het risico van een ruk naar ‘radicaal links’ met Jeremy Corbyn van de baan is, zo stelden de analisten van JP Morgan Asset Managment. “De kans is nu ook groot dat Labour een meer gematigde koers gaat varen, dit is gunstig voor de beurzen.”

Het Britse pond steeg donderdag sterk toen de eerste exit poll werd vrijgegeven, met 2,5 procent ten opzichte van de dollar en bereikte het hoogste niveau sinds mei 2018. “Voor de komende 3 à 4 dagen zou het pond misschien even een pas op de plaats moeten maken, maar per saldo zien we het pond verder oplopen”, aldus de analisten.

JP Morgan Asset Managment denkt niet dat oplopende koers van de pond een stijging van de aandelenmarkten in de weg gaat zitten. “In het verleden zijn er vaker periodes geweest dat ze gezamenlijk omhoog bewogen, het hangt met name af van de reden van de stijging van het pond. Als het te maken heeft met de onderliggende economie van het land, kan dat als positief gezien worden.”

Ten opzichte van de aandelen wereldwijd vinden de analisten dat de aandelen in het VK met zo’n 30 tot 35 procent zijn ondergewaardeerd.  Veel aandelenportefeuilles zijn onderwogen ten aanzien aandelen uit het VK. “Hier kan een inhaalslag plaatsvinden zeker nu het risico van Corbyn er niet meer is. Je ziet vandaag ook dat nutsbedrijven het goed doen, het risico van nationalisatie is verdwenen.”

Beleggers die op zoek zijn naar dividendrendement zouden ook nu richting de Britse aandelen kunnen bewegen. “Het dividendrendement in de VS is gemiddeld ongeveer 2 procent, in de EU zo’n 3 procent maar in het VK is nog een dividendrendement van 4 procent mogelijk.”

Het Verenigd Koninkrijk zal naar verwachting volgende maand de EU zal verlaten. Vervolgens komt er een overgangsperiode van 11 maanden. Johnson heeft meerdere keren gezegd dat hij wil dat deze overgangsperiode eind 2020 eindigt. JP Morgan Asset Managment denkt dat dat wat te optimistisch is. “Over elke sector en elke product moet onderhandeld worden, dat is een proces dat jaren in beslag kan nemen, we verwachten dan ook dat de deadline verschoven zal worden, misschien wel meerdere keren.”

Het risico van alsnog een harde Brexit zien de analisten niet. “waar een politieke wil is is een weg, zowel het VK als de EU heeft baat bij een deal.”

De uitkomst van het Brexit-referendum had er voor gezorgd dat de investeringen fors zijn teruggelopen. 4 van de 6 kwartalen hebben een krimp laten zien, maar tegen de verwachtingen in stegen de bestedingen wel, echter wel in een lager tempo.

Voor de komende periode verwacht JP Morgan Asset Management dat de investeringen en bestedingen wat aan zullen trekken. “De grootste impuls moet gaan komen van de fiscale stimulans van de overheid. Onder andere de lonen in de publieke sector zullen omhoog gaan”. De fiscale stimulans zou zo’n 1 procent van het bruto binnenlands product bedragen.

De rente zal op korte termijn niet worden aangepast door de Bank of England verwacht JP Morgan Asset Management. “We denken we dat de Bank of England meer naar een neutraal beleid zal toe bewegen. En zal misschien op termijn weer de lijn van de VS volgen zoals ze voor het referendum ook deden.”

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.