VIP ACTIE

Word een VIP!
Nederland - 2 februari 2021 - Beursbrink

BP rapporteert groot verlies na bijzonder moeilijk jaar

door STIJN

De energiegigant BP rapporteerde dinsdag een zwakker dan verwacht jaarrapport. De coronapandemie, de lockdowns en de lagere vraag naar olie hebben de bedrijfsresultaten uiteraard geen goed gedaan. Vorig jaar draaide het Britse BP een nettoverlies van 5,7 miljard dollar. Een schril contrast met de nettowinst van 10 miljard dollar in 2019. 

Het Britse olieconcern BP heeft het vorig jaar slechter gedaan dan analisten en marktkenners hadden voorspelden. Deze laatsten dachten eerder aan een nettoverlies van 4,8 miljard dollar. BP draaide echter een nettoverlies van 5,7 miljard dollar. Met andere woorden, het was vorig jaar een bijzonder pijnlijk jaar voor BP maar dat komt uiteraard door de coronapandemie.

Tijdens het vierde kwartaal vorig jaar draaide het bedrijf wel een nettowinst van 115 miljoen dollar. Dat zou indiceren dat het ergste achter de rug is en dat BP bezig is aan een herstel. Bernard Looney, CEO van BP, zei dat het jaar 2020 een scharnierjaar is en het zwaarste jaar uit zijn carrière.

2020 will forever be remembered for the pain and sadness caused by Covid-19. Lives were lost – livelihoods destroyed. Our sector was hit hard as well. Road and air travel are down, as are oil demand, prices and margin.

Hernieuwbare energie

Looney zei ook dat BP werk aan het maken is van een transitie naar groene energie. Door de lage olieprijzen en de wereldwijde verschuiving naar hernieuwbare energie, is BP genoodzaakt om mee te surfen op deze golf. Het aandeel van BP noteert dit jaar al 6 procent hoger. Vorig jaar was echter een horrorjaar met een daling van 46 procent van januari tot en met einde december.

Het jaar 2021 zou er beter moeten uitzien voor BP en andere oliegiganten. De verschillende vaccins zouden de terugkeer van het normale leven moeten garanderen ergens tegen de zomer. Echter waarschuwen het IEA en de OPEC dat de vooruitzichten voor de oliemarkt troebel blijven.

Bronnen: CNBC

Foto: Pcmanrules – Wikimedia – CC BY-SA 4.0

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.