Nederland - 22 januari 2021 - hydrogen

BofA: “Waterstof zal steeds belangrijker worden”

door SVEN VAN GASSE

Waterstof zal de komende decennia een steeds belangrijker wordende rol spelen in het energievraagstuk. Volgens Bank of America zal waterstof tegen 2050 een groot deel van de vraag naar olie verdringen.

Haim Israel, onderzoeker bij BofA, zegt dat hoewel olie en gas nog steeds essentieel zullen zijn in de toekomst, de vraag naar deze grondstoffen bijna een hoogtepunt heeft bereikt. Deze piek zou sneller bereikt kunnen worden dan de meeste mensen op dit moment denken.

Israel noemde verschillende factoren op die van invloed zouden kunnen zijn op de toekomstige ontwikkeling van de vraag naar olie en gas waaronder goedkopere hernieuwbare energie, nieuwe regelgeving en steeds meer elektrische auto’s.

Hiernaast zal vooral waterstof een belangrijke rol spelen in de vraag naar energie. Waterstof is geen energiebron maar wel een energiedrager. Dit betekent dat het een secundaire energiebron is zoals elektriciteit.

BofA stelt:

Wij geloven dat waterstof 25% van de totale vraag naar olie zal overnemen tegen 2050.

Veelbelovend

Waterstof kan op een aantal manieren worden geproduceerd. Een daarvan is elektrolyse, waarbij elektrische stroom water splitst in zuurstof en waterstof. Wanneer deze gebruikte elektriciteit afkomstig is van een hernieuwbare bron, wordt de waterstof groen genoemd.

Op dit moment is het overgrote deel van de waterstofproductie nog wel gebaseerd op fossiele brandstoffen. De laatste jaren zijn echter grote bedrijven als Repsol, Siemens Energy en BP betrokken bij projecten die verband houden met de productie van groene waterstof.

Bron: CNBC

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.