Nederland - 13 december 2022 - Aandelen
door SVEN VAN GASSE

BNP Paribas: echte capitulatie moet nog komen in berenmarkt

Beleggers hopen dat 2023 het jaar zal worden dat de berenmarkt, die heel 2022 teisterde, verslagen zal worden. De geschiedenis toont echter aan dat er nog één neerwaartse schok nodig is om het beursdebacle te beëindigen.

Eerst het positieve nieuws. De S&P 500 heeft ongeveer 10% gewonnen sinds de index haar laagste punt bereikte begin oktober. Voor het hele jaar noteert de index wel nog aan een verlies van bijna 18%.

Aandelen gaan een berenmarkt in wanneer ze 20% dalen vanaf een hoogtepunt en ze worden geacht een berenmarkt te hebben verlaten bij een winst van 20% vanaf een dieptepunt. Dat betekent dat de index weliswaar een comeback heeft gemaakt, maar zich nog steeds in berengebied bevindt.

De hoop dat de Federal Reserve de agressieve renteverhogingen zal vertragen of stopzetten, was de drijvende kracht achter de opleving.

Houd de VIX in de gaten

Hoewel de markten een mooie stijging hebben doorgemaakt, leert de geschiedenis ons dat het ergste nog niet achter de rug is. Analisten van BNP Paribas stellen dat berenmarkten in tijden van een recessie vaak eindigden met een capitulatie.

Capitulatie op de aandelenmarkt is wanneer beleggers massaal verkopen, zonder een specifieke gebeurtenis die dit veroorzaakt. Dit doen ze omdat zij de kans groot achten dat de bedrijfsomstandigheden en de bedrijfswinsten zullen verslechteren.

Het niveau van de volatiliteit in de markt geeft aan dat de potentiële capitulatie nog moet komen, aldus BNP. In de afgelopen 100 jaar, zo blijkt uit haar onderzoek, piekte de VIX op een mediaan niveau van 40,5 als de markten vóór recessies hun bodem bereikten. De index staat nu op 24, maar het hoogtepunt lag dit jaar pas in het midden van de 30.

Dat betekent dat de markt de bodem nog niet heeft bereikt en dat de volatiliteit waarschijnlijk zal toenemen wanneer dat wel het geval is. Het punt is dat volatiliteit de onzekerheid weerspiegelt, wat betekent dat de markten een breed scala aan mogelijke uitkomsten voor de winst en de aandelenkoersen zien. Onzekerheid betekent op zijn beurt meer verkopen.

In de maanden voorafgaand aan een recessie wordt de negatieve correlatie tussen de VIX en de S&P 500 historisch gezien steeds sterker. Dit betekent dat de VIX hoger schiet en de index daalt. Dus als de volatiliteit toeneemt zal de beurs weer dalen.

Bron: Barron’s
Foto: iStockDit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
9 maanden geleden

Really enjoyed this post.Much thanks again. Want more.

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.