Wat vertellen shortposities op Brussel ons?

Op de website van de Belgische marktautoriteit FSMA kan men een overzicht krijgen van de shortposities op Euronext Brussel. Wat leert ons de laatste info hieromtrent?

Interessante informatie
Shorten of naakt verkopen van aandelen die men later tegen een lagere koers wil terugkopen die op Euronext Brussel hebben plaatsgevonden, zijn op deze link te vinden. We hebben dat altijd interessante informatie gevonden omdat dit alles ons een kijk achter de schermen aanbiedt (en op een beurs gebeurt dat niet vaak). Dergelijke shorters zijn immers goed geïnformeerd en gaan als ‘gesofisticeerde speculanten’ door het leven. Dit laatste betekent echter niet dat ze de bal nooit kunnen misslaan.

Als u op de link klikt dan krijgt het volgende te zien: alle shortposities op Euronext Brussel die groter zijn dan 0,5% van de totaal uitstaande aandelen van een bepaald bedrijf. Chronologisch vindt u de naam van de shorter, het geshorte aandeel, de ISIN-code van het aandeel, hoeveel de houder short zit en de datum van de positie. Hengistbury Investment Parnter blijkt al sinds 29 september 2017 short te zitten in Colruyt, een lange tijd geleden. Ter info, de koers bengelde toen rond de 45 EUR, om en bij de huidige prijs. Veel plezier heeft deze groep er dus nog niet aan gehad.

Als we naar deze lijst kijken, zijn er ons verschillende dingen opgevallen:

-Nauwelijks nog biotech
In tegenstelling tot enkele jaren terug wordt er nog nauwelijks nog biotech gestort. Voorheen werd er vooral Galapagos, Argen-X en het overgenomen Ablynx geshort. Maar door de overname van laatstgenoemde en het ongelofelijke succes van zowel Galapagos als Argen-X wagen zich nog weinigen op dit domein. Het aandeel van deze laatste twee is verveelvoudigd en hier ligt het gevaar van shorten. Als men een aandeel koopt, kan men maximum de inleg verliezen. Als men aan aandeel short, kan men een veelvoud verliezen als het aandeel bijvoorbeeld van 20 EUR tot boven 200 EUR gaat.

In de huidige lijst staat enkel nog Celyad als pure biotechspeler en slechts één shorter, Armistice Capital waagt er zich aan. Biocartis staat er ook in maar is meer een diagnosticabedrijf (dat trouwens moeite heeft om zijn doelstellingen te halen).

-Meer industrie
Shorters hebben hun aandacht verlegd naar meer industrieel getinte aandelen zoals IBA, Melexis, Ontex, Solvay en Umicore. Enerzijds zijn het bedrijven die het de voorbije jaren niet onder de markt hadden en er niet in slaagden om hun strategie tot uitvoer te brengen zoals Ontex en IBA. Anderzijds gaat het om bedrijven die de nodige tegenwind kennen zoals Melexis en Umicore (auto-industrie) en Solvay (onder meer luchtvaartindustrie).

-Shortposities niet echt toegenomen
In vergelijking met enkele jaren geleden is het aantal shortposities niet echt toegenomen . Wat is daar vreemd aan? Welnu, op enkele jaren tijd is de Brusselse beurs wel flink in waarde gestegen. Zo is de Bel20-index sinds 2012 verdubbeld. Men zou denken dat wanneer de koersen in waarde stijgen er meer shortopportuniteiten zijn. Dat klopt weldegelijk maar naarmate de aandelenkoersen stijgen, neemt de appetijt om te shorten af omdat de verliezen van de reeds aanwezige shorters zijn toegenomen.

-Beperkte posities
De meeste shortposities zijn beperkt en schommelen tussen de 0,5% en 1%. Er zijn slechts 4 posities groter dan 2% of in de buurt ervan. Dat houdt in dat de shorters minder happig zijn om grotere posities in te nemen. Dat heeft veel te maken met de eerder reeds aangestipte sterke stijging van de koersen.

-Bijna uitsluitend Amerikaanse aangelegenheid
Er is echter één ding niet veranderd. De spelers op de shortermarkt zijn haast uitsluitend onbekende, Amerikaanse namen die vanuit New York en omstreken opereren. Wie heeft in godsnaam al gehoord van namen zoals Leucadia, Voleon Capital, Syquant Capital, Coltrane, Lone Pine en dergelijke? Het zijn stuk voor stuk spelers die niet te koop lopen met hun activiteiten en liever in de schaduw vertoeven. Meestal hebben ze nauwelijks meer dan een website met enkel karige informatie.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.