Voetbal en crypto?…Chiliz

Naar aanleiding van de beursintroductie van Club Brugge en de hoge vlucht van crypto vroegen we ons af of deze twee werelden elkaar reeds zijn gekruist? Het moet nu net lukken dat de cryptomunt Chiliz in de lift zit.

Onbekend is onbemind
Het is wat onopgemerkt voorbijgegaan maar de voorbije weken is Chiliz aan een enorme opmars bezig. De cryptomunt, met toch al een marketcap van 3,7 miljard USD, is zelfs met stip gestegen tot de 30ste plaats in de lijst van alle cryptomunten volgens Coinmarketcap.

Chiliz (ticker CHZ) is een virtuele munt gebouwd op de Ethereum-blokchain die kan worden gebruikt om fan-tokens van bepaalde allerhande clubs (vooral voetbalclubs momenteel), sport-entiteiten (UFC en PFL, beide gespecialiseerd in kooivechten), e-sports (Natus Vincere) of te kopen op de Chiliz Exchange (zie illustratie hieronder). En met deze fan-tokens kan men allerhande producten, VIP-arrangementen, en dergelijke van de club in kwestie kopen. Het kan ook worden gebruikt op het platform Socios.com, om deel te nemen aan een raadpleging, al dan niet bindend, die door de club wordt georganiseerd. Men kan met andere woorden als supporter zijn zegje bij de club of organisatie doen. Kort samengevat is Chiliz een virtueel platform voor fans.

Er hebben zich al enkele grote Europese voetbalploegen aangesloten met name Barcelona, PSG, Juventus en recent kwam daar ook Manchester City bij. En er heeft zich al één Belgische club gemeld, Sint-Truiden (STV/CHZ noteert vandaag op 78,38 of 46,81 USD voor één STVV-token) en één Nederlandse, Fortuna Sittard. De kans is groot dat zich de komende maanden nieuwe namen aan het illustere rijtje toevoegen.

Door het dak
Chiliz bestaat sinds 2018 en heeft toen via een private plaatsing geld opgehaald om de virtuele munt te kunnen opbouwen. Het profiteert vandaag van de groeiende interactie tussen clubs en fans, zeker nu er geen fans in het stadion zijn toegelaten. Clubs kunnen de banden met hun supporters strakker aanhalen terwijl fans een grotere betrokkenheid bij de club hebben. Het staat buiten kijf dat de mogelijkheden van de munt en het platform eindeloos zijn. De munt kan onder meer worden gekocht op Binance of via Uniswap.

De voorbije weken is de munt door het dak gegaan en is het van 0,01 USD tot 0,9 USD gestegen (om daarna toch weer wat af te koelen). Vooral de forse stijging van het PSG-token, toen de Franse club zich wist te plaatsen voor de kwartfinale van de Champions League ten koste van Barcelona, lag aan de basis van die forse opmars.

Het is een feit dat het laatste over deze munt nog niet is gezegd, zeker nu steeds meer clubs en entiteiten zich aansluiten en het aantal toepassingen toeneemt. En Chiliz zou kunnen uitgroeien tot een soort universeel token voor supporters. In elk geval de moeite om van dichterbij te bekijken en op te volgen.

Volg francis op de voet

Direct zien wanneer Francis een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.