VanEck: ETH naar $22.000 tegen 2030

VanEck heeft zijn koersdoel voor ETH flink verhoogd. Een nieuw rapport van de vermogensbeheerder, en onder andere uitgever van Bitcoin ETF, voorspelt een prijs van $22.000 in 2030. Dit is bijna een verdubbeling van hun vorige koersdoel van $11.800. De $22.000 is daarnaast het neutrale scenario. Het bullishe scenario voorziet een koers van maar liefst $154.000! Waarom deze grote stijging? In deze blog geven we de belangrijkste redenen voor het optimisme.

Vergeleken bij de huidige koers van zo’n $3.000, is $22.000 nog een lange weg. Zie hieronder het koersverloop van Ethereum:

— Ook de markt analyseren via TradingView grafieken? Check deze link! —

$66 miljard aan vrije kasstroom

De basis voor het koersdoel van $22.000 is een verwachte vrije kasstroom van $66 miljard in 2030. Deze kasstroom wordt gegenereerd in ETH tokens door het Ethereum netwerk. Wanneer je bijvoorbeeld een transactie op Ethereum of een layer-2 doet, betaal je een klein beetje transactiekosten in ETH. Deze ETH vormen de kasstroom waarop VanEck zich baseert.

De vermogensbeheerder schat een waardering veelvoud van 33x op die kasstromen. Dit zou betekenen dat het actief tegen 2030 een totale waarde van ~$2,2 biljoen ($66 miljard x 33) heeft, of $22.000 per munt.

De hogere kastroom en de prijsstijging baseert VanEck op basis van een aantal factoren:

Meer vraag, minder aanbod

VanEck noemt de munt het digitale olie, omdat het wordt verbruikt door activiteiten op Ethereum uit te voeren. ETH zal simpel gezegd altijd nodig zijn op het netwerk, zodat de gebruikers bijvoorbeeld transacties uit kunnen voeren.

Dit gebruikersaantal is de afgelopen periode enorm toegenomen. Sinds 2019 is het aantal gebruikers met maar liefst ongeveer 1.500% toegenomen:

Minder aanbod door automatische terugkopen

Tegelijkertijd neemt de beschikbare hoeveelheid ETH af. Zo’n 80% van Ethereum’s inkomsten wordt gebruikt om circulerende ETH terug te kopen en te ‘verbranden’, waardoor deze permanent uit de circulatie gehaald worden. In de afgelopen zes maanden is 541.000 ETH ter waarde van $1,58 miljard, 0,4% van al het aanbod, verwijderd.

Houders van ETH profiteren dus dubbel van Ethereum-activiteit, vanwege zowel toenemende gebruikersgedreven ETH-aankopen als het verbranden van het aanbod.

Hieruit volgt dus een waardestijging voor de munt door het eenvoudige idee van vraag en aanbod. Meer vraag in combinatie met minder aanbod drijft de waarde van een actief omhoog.

‘Penetratie’ van verschillende branches

VanEck heeft ook zijn Ethereum koersdoel verhoogd, is omdat ze verwachten dat Ethereum een groot marktaandeel zal veroveren in verschillende industrieën. Deze industrieën zijn biljoenenmarkten.

Momenteel komt de meerderheid van Ethereum’s inkomsten uit financiële activiteiten. Gedecentraliseerde beurzen en bankprotocollen vormen 49% van de inkomsten van Ethereum, terwijl 20% wordt ingenomen door eenvoudige waardeoverdrachten. Deze inkomsten vallen onder Financiën, Bankieren en Betalingen (FBB).

Ondertussen neemt Infrastructuur (I) het op een na grootste aandeel in, ongeveer 19%, wat betrekking heeft op gedecentraliseerde bedrijven die software creëren voor gedecentraliseerde apps. Tot slot classificeren ze activiteiten gerelateerd aan sociale media en NFT’s binnen de categorie Marketing, Adverteren, Sociale Media en Gaming (MASG). MASG droeg 11% van die inkomsten bij.

Ook AI is een belangrijke sector voor Ethereum. Zo heeft VanEck de branche toegevoegd aan zijn analyse. Ethereum zou belangrijke infrastructuur kunnen worden voor AI (zo meer hierover).

VanEck verwacht dat blockchaintechnologieën zoals Ethereum meer marktaandeel in deze verschillende branches verder zullen winnen. Hierbij wordt de totale adresseerbare markt (TAM) geschat op een totaal van $15 biljoen, gebaseerd op jaarlijkse omzetten in deze branches:

  • Financiën, bankieren en betalingen (FBB): $10,9 biljoen
  • Infrastructuur (I): $1,8 biljoen
  • Marketing, advertenties, sociale media en gaming (MASG): $1,1 biljoen
  • Kunstmatige intelligentie (AI): $1,4 biljoen

Hoeveel marktaandeel wint Ethereum?

Vanuit deze TAM-cijfers heeft VanEck voorspeld welk percentage van deze inkomsten uit deze markten naar Ethereum gaan. Deze ‘penetratiepercentages’ bedragen 7,5%, 20%, 10% en 5%. Dit zijn flinke hoeveelheden extra inkomsten voor het netwerk.

Uiteindelijk verwachten ze dat Ethereum in 2030 zo’n $78,5 miljard aan inkomsten zal genereren. Een flinke stijging t.o.v. de inkomsten van het afgelopen jaar, dat $3,4 miljard bedroeg.

Meer inkomsten betekent meer waarde voor houders van de munten, die zullen profiteren van meer ETH-terugkoop en verbranding.

Ethereum kan 7%-20% van Web2 omzet overnemen

Momenteel genereert Ethereum al meer inkomsten vergeleken met web2-applicaties. Met $3,4 miljard in het afgelopen jaar genereert het meer inkomsten dan Etsy ($2,7 miljard), Twitch ($2,6 miljard) en Roblox ($2,7 miljard).

Daarnaast genereert de gemiddelde maandelijkse actieve gebruiker van Ethereum $172 aan jaarlijkse inkomsten, dat is hoger dan Apple Music ($100), Netflix ($142) en Instagram ($25):

VanEck ziet Ethereum als een platformbedrijf, vergelijkbaar met de Apple App Store of Google Play. Ethereum heeft echter een groot voordeel doordat het unieke waardeproposities biedt die buiten crypto niet beschikbaar zijn.

Kostenbesparing op Ethereum

Het meest aantrekkelijke aspect van Ethereum is volgens VanEck de potentiële kostenbesparing voor bedrijven en gebruikers. Waar Apple en Google ongeveer 30% van de inkomsten van gehoste applicaties innemen, neemt Ethereum momenteel ongeveer 24% in (14% voor non-DeFI-apps). Dit percentage zal naar verwachting de komende 18 maanden dalen naar 5-10% door verschuiving naar goedkopere Ethereum Layer-2’s.

Vergeleken met sociale media platforms die zich voornamelijk op data focussen, zoals Facebook, maakt Ethereum meer capabele en lucratieve applicaties voor ondernemers mogelijk. Denk aan Decentrale Financiële (DeFi) applicaties. Belangrijk hierbij is ook dat Ethereum applicaties vrij laat in hoe ze met elkaar communiceren en innoveren. Deze vrijheid is een andere belangrijke factor waarom Ethereum nog veel groter zal worden volgens VanEck.

Dankzij Ethereum’s kenmerken kunnen marges van Big Finance, Big Tech en Big Data dus omlaag en zal het marktaandeel van Ethereum groeien. VanEck verwacht dat systemen zoals Ethereum de komende 5-10 jaar tussen de 7% en 20% van de omzet van Web2/Big Finance bedrijven, miljarden dollars, kunnen overnemen en grotendeels teruggeven aan gebruikers en app-bouwers.

Kansen in wereld van AI

Tenslotte benadrukken de analisten van VanEck dat blockchains zoals Ethereum belangrijke infrastructuur zullen worden voor AI. AI heeft enkele tekortkomingen, waar blockchains een antwoord op hebben. Zoals vrije waardeoverdracht of identificatie dat steeds belangrijker wordt, waar ook de herkomst van gegevens onder valt. Via de blockchain kan je ten eerste helemaal vrij waarde versturen, maar kan je ook de herkomst gemakkelijk bepalen, waarin je ook identificatiesystemen kan toepassen.

Deze unieke eigenschappen zijn beschikbaar op blockchains, maar zijn vrijwel niet te bouwen in de bestaande technologische infrastructuur.

De vermogensbeheerder schat dat de totale adresseerbare markt (TAM) voor AI in 2030 zo hoog kan zijn als $8,5 biljoen. Hierbij zien ze de TAM van potentiële inkomsten voor crypto en AI in 2030 als $911 miljard, met $45,5 miljard aan inkomsten voor open-source AI-toepassingen en infrastructuur. Hiervan kan $1,2 miljard aan inkomsten rechtstreeks naar ETH-houders terugvloeien.

Nu in ETH stappen?

Mocht de koers van $22K tegen 2030 gerealiseerd worden, dan is dat t.o.v. de huidige koers een stijging van 633%! Natuurlijk een enorm rendement in zes jaar tijd.

Maar zoals in deze blog ook duidelijk is geworden hangt een stijging voor Ethereum van enorm veel factoren af. Zo is de verdere  ontwikkeling van layer-2 netwerken erg belangrijk voor de schaalbaarheid. Daarnaast moeten cryptowallets een nog makkelijkere ervaring geven aan gebruikers zodat ook de gemiddelde leek ermee overweg kan. En regelgeving zal her en der nog een stukje aangepast worden in de loop der tijd. Allemaal problemen waar we in de Crypto Gids een oplossing voor hebben.

Het Ebook bestaat ondertussen uit 18 verschillende kooptips. Variërend van de grotere jongens tot kleinere projecten met soms slechts enkele miljoenen dollars aan marktwaarde.

Hier geven we dus ook jongere projecten prijs die problemen oplossen, zodat crypto de mainstream kan verzorgen. Natuurlijk hebben deze een extra boost bovenop Ethereum.

Bekijk het hier.

Normaal kost de Crypto Gids 699 euro, maar met de huidige VIP-actie kan u instappen tegen 299 euro voor 12 maanden, terwijl je hierbovenop toegang krijgt tot ons volledige research aanbod. Naast de Crypto Gids ook alle andere crypto- en aandelentips. Bekijk de VIP actie hier.

 

Foto: iStock

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

 

Volg vince op de voet

Direct zien wanneer Vince een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.