Review: 3 beste & veiligste cryptowallets [2024]

Al meer dan zes jaar ben ik iedere dag actief in de cryptomarkt en als ik een betere cryptowallet had gehad, was ik begin dit jaar niet voor een hoog bedrag met vijf cijfers gehackt. Als ik een andere cryptowallet had gehad, was het niet gebeurt. Hopelijk is het zo duidelijk hoe belangrijk een goede wallet is als je crypto hebt. Als je dan denkt waarom je niet beter je cryptogeld op een broker bewaart, dan zou ik willen vragen of je FTX kent. Daarom hebben we in de afgelopen maand veel wallets getest en hebben voor jou een top drie samengestseld. Het gaat om Rabby, Safe en Metamask, waarbij Rabby het beste is en Metamask is teruggezakt naar plek drie.

Nu moet ik direct toegeven dat ik ook een deel van m’n crypto’s bij cryptobrokers bewaar. Hiervoor zou ik altijd voor Knaken gaan (als je een Nederlandse wilt). Naast Knaken is ook bij ByBit aan te raden.

Inhoud:

  1. Rabby
  2. Safe
  3. Metamask
  4. Wallets voor Cosmos en Solana
  5. Tip: Hardware wallet blijft aan te raden
  6. Zó haal je het meeste geld uit een wallet

#1 Rabby

De beste wallet van dit moment, is Rabby. Rabby werkt net zoals Metamask. Het is een extensie in je webbrowser. De wallet is ontwikkeld door het team van DeBank. Als abonnee ken je DeBank waarschijnlijk al langer, omdat ze de beste tool hebben gebouwd voor je on-chain portefeuille in te zien.

Rabby doet een aantal dingen heel goed. Laten we direct met de belangrijkste beginnen. Als je een transactie op de blockchain doet, laat Rabby zien waarvoor je tekent. Je ziet zo direct welk effect een transactie heeft; of je bijvoorbeeld wordt gescamd of niet.

Hoe Rabby wallet je beschermt op de blockchain:

Als voorbeeld nemen we een trade bij Uniswap. Hieronder zien we een aantal schermen die je ondergaat als je in je Rabby wallet een transactie op de blockchain doet. Zoals gewoonlijk bij Uniswap, moet je eerst tekenen om goedkeuring te geven om een token uit te geven. Daarna moet je nog een keer tekenen voor het swappen van tokens. Laten we de afbeeldingen doorlopen van links naar rechts.

Op de eerste afbeelding zie je een scherm waar we moeten tekenen voor goedkeuring om een token uit te geven. Je ziet hier een risico (het oranje schild). Deze zegt dat we nog nooit met het bepaalde smart contract hebben gewerkt. Als je hier op ‘View more’ klikt, komt je op de tweede afbeelding. Hier kan je de nodige informatie zien over het smart contract waarmee je iets wilt doen. De trust value en populariteit zijn hier belangrijke indicators. Als deze hoog zijn, zit het waarschijnlijk wel goed.

Voordat je een transactie kan tekenen, zal je eerst even het aangemerkte risico moeten inzien. Dat kan door op het oranje schild te klikken. Je komt dan op de derde afbeelding. Het risico is hier dat we nog nooit met dit smart contract iets hebben gedaan. Dit risico zal je dus zeker nog vaker tegenkomen. Je kan gewoon op ‘Ignore the alert’ klikken. Vervolgens kan je de transactie op tekenen op het eerste scherm.

Vervolgens kan je tekenen voor het swappen van de tokens. Je ziet hier ‘Simulation Results’. Dit betekent dat Rabby eerst je transactie simuleert, om te kijken of er niets geks gebeurt. Bij deze swap gebeurt er niets geks, want EURe tokens worden ingeruild voor USDC zoals je op de afbeelding ziet.

Via deze simulatie ben je beschermt tegen scam- of phishingwebsites die je crypto afhandig willen maken.

Andere voordelen van Rabby

Naast de veiligheidschecks voor iedere transactie, heeft Rabby nog een aantal andere voordelen.

Je wisselt zonder problemen van chain. Doe je iets op Polygon? Dan wisselt Rabby zelf naar Polygon. Daarna wat op Arbitrum? Ook dan doet Rabby dat direct. Rabby heeft een integratie met 147 chains.

Je ziet op Rabby al je tokens en ook al je farms. Heb je bijvoorbeeld geld uitgeleend bij Aave? Dan zie je dat in je portefeuilleoverzicht bij Rabby. Of doe je wat bij Eralend op ZKsync? Ook dit staat netjes in je overzicht.

Je hebt via Rabby ook direct toegang tot een overzicht van al je gegeven goedkeuringen op de blockchain. Je kan hiermee altijd via een makkelijk overzicht de goedkeuring voor het uitgeven van cryptotokens intrekken.

Tot slot is een ander voordeel van Rabby dat ze een airdrop (gratis cryptotokens) gaan uitgeven en daarvoor nu aan iedereen punten geven die de wallet gebruiken.

Stap ik zelf over van Rabby naar Metamask?

Het antwoord hierop is ja.

Ik ga vanaf nu Rabby gebruiken. Want je Rabby tegenwoordig bij vrijwel alle cryptoapplicaties gebruiken. In plaats van op het Metamask icoontje, klik je op het Rabby icoontje (en als die er niet is, klik je gewoon op Metamask).

Ook kan je makkelijk je hardware wallet via Rabby verbinden.

Bovendien kan je heel eenvoudig je Metamask wallet naar Rabby exporteren. Je kan dus gewoon dezelfde wallet houden. Rabby stelt deze export zelf voor als je een account aanmaakt bij de wallet.

Hoe wissel je van Metamask naar Rabby?

Je moet je Metamask seed phrase (die backupcode van 12 of 24 woorden) bij Rabby invoeren. Klik hiervoor op ‘Import My MetaMask Account’. Rabby geeft je dan een hele export tutorial mee, mocht je die nodig hebben. Vervolgens kan je hier ook op ‘Import Seed Phrase’ klikken en kan je de backupcode invoeren.

Hierna kom je op een overzicht met alle walletadressen die aan je seed phrase zijn gekoppeld. Je vinkt hier aan welke adressen je naar Rabby wilt overzetten.

Als je dat hebt gedaan, werkt je gewoon met je oude wallet, maar dan via Rabby.

Download Rabby hier.

#2 Safe

Een veiligere wallet als Safe ga je niet vinden. Het maakt namelijk gebruik van meerdere private keys. Bij een normale wallet, zoals Metamask of Rabby, heb je maar één privésleutel. Maar bij een wallet als Safe, die ze ook wel een multi-sig (multisignature) noemen, maak je gebruik van meerdere wallets met één privésleutel, om iets te tekenen op de blockchain.

Hieronder zie je het idee van zo’n multi-sig gevisualiseerd.

Safe wordt gebruikt door de grote jongens op de (Ethereum) blockchain. Het telt 7 miljoen accounts met een beheerde waarde van +100 miljard dollar. Sinds niet heel lang geleden is het nu ook voor kleine gebruikers heel makkelijk om met een Safe wallet te werken. Gewoon met dezelfde veiligheid als de grote vissen.

De voor- en nadelen van Safe

Ik vind Safe niet de beste wallet uit het rijtje, want het is niet heel fijn als je bij iedere handeling steeds meerdere keren moet tekenen.

De reden dat ik Safe wel gebruik, is dat het de veiligste manier is om crypto te bewaren. Stel je hebt ergens 100.000 euro aan crypto staan en doet hier niets mee, dan zou ik het altijd in een Safe wallet zetten (en dat kan ook als je het wilt staken).

Er is alleen wel een belangrijk ding wat je moet weten. Voor de veiligheid van een Safe wallet is het belangrijk dat je drie privésleutels gebruikt en de privésleutels op verschillende plekken hebt staan. Je kan bijvoorbeeld een software wallet als Rabby gebruiken, een hardware wallet gebruiken (die je dan wel via Rabby kan gebruiken) en je gebruikt de Safe app op je telefoon.

Lees hier welke hardware wallet wij het beste vinden en gebruiken

Als je al je adressen die je met Safe verbindt allemaal in je Metamask of Rabby op dezelfde PC hebt staan, dan heeft het niet heel veel nut. Stel je computer wordt gehackt, dan heeft de hacker toegang tot al je privésleutels en dus je Safe wallet. Werk dus met meerdere apparaten, zoals je PC, je hardware wallet en mobiel.

Hoe maak je een Safe wallet aan?

Zorg dus eerst dat je drie verschillende devices hebt. Anders heeft een Safe geen zin.

Om een Safe wallet dan aan te maken, ga je naar hun website. Je kan hier je wallet verbinden (zoals Metamask of Rabby) en op ‘Create Account’ klikken. Vervolgens kan je jouw Safe een naam geven en selecteer je het netwerk waarop je deze wilt lanceren. Een safe wallet werkt dus niet automatisch op alle blockchains. Op iedere blockchain heb je een aparte Safe wallet.

Als je op ‘Volgende’ hebt geklikt, kom je op een overzicht waar je de wallets kan instellen die je Safe beheren. De wallet waarmee je bent verbonden komt automatisch als de eerste beheerder naar voren. Wij raden aan om nog twee andere beheerders in te stellen. Dat kan makkelijk door de walletadressen te kopiëren. Tot slot zou ik nog bij Threshold 2 van de 3 selecteren. Je hebt dan altijd goedkeuring van twee tekenaars nodig om een transactie te ondertekenen.

Als je de adressen hebt ingevoerd, klik je op ‘Next’. Je moet nu een transactie tekenen om je Safe wallet op te zetten. Je betaalt hier dus een klein beetje transactiekosten voor, in ETH of in een andere tokens, zoals MATIC als je op Polygon zit. Nadat je de transactie hebt getekend, duurt het even totdat je Safe toegankelijk is.

Je Safe is nu inzichtelijk door naar app.safe.global te gaan. Als je nu je Rabby wallet verbindt met het adres waarmee je de wallet hebt aangemaakt, zie je een overzicht van al je Safes.

Ik klik nu op mijn Ethereum Safe en kom dan op de volgende pagina:

Je kan fondsen naar je Safe toesturen zoals je dat normaal doet. Gewoon door je Safe adres te kopiëren. Zorg wel altijd dat je aan de voorkant van het adres eth: of arb: verwijdert.

Je kan via deze pagina ook vanuit je Safe crypto’s naar een andere plek toesturen, maar moet dat dan wel met twee van je privésleutels tekenen. Net zoals normaal, heb je voor zo’n transactie ETH nodig. Die ETH betaal je met de wallet waarmee je de laatste handtekening uitvoert.

Net zoals Rabby simuleert Safe eerst je transactie en checkt het voor risico’s. Zie ook hieronder.

Extra nadeel en oplossing voor Safe: gebruik het met Rabby

Waar Rabby vrijwel hetzelfde als Metamask werkt, doet Safe dat niet. Je kan Safe bijvoorbeeld niet met Uniswap verbinden.

Hier is alleen een makkelijke oplossing voor. Namelijk door in Rabby je Safe account te importeren. Dat kan wanneer je bij rabby een account toevoegt, zoals we net hebben laten zien. In plaats van dat je op importeer Metamask klikt, klik je op ‘Connect Instititional Wallets’. Je selecteert dan Safe en voert het adres van je Safe wallet in. Het Safe account is nu via Rabby te selecteren en te gebruiken.

Je kan je Safe nu wel gewoon bij Uniswap of OpenSea gebruiken. Wel zal je nog altijd met meerdere privésleutels een transactie moeten tekenen.

#3 Metamask

Metamask was voorheen altijd de onbetwiste nummer één wallet. Maar door een gebrek aan ontwikkeling is het teruggezakt naar de derde plaats. Metamask laat voor een transactie bijvoorbeeld niet zien of er iets geks gebeurt en of er risico’s zijn aan een transactie.

Reden dat Metamask nog wel in de top drie staat, is dat het simpelweg de wallet is die altijd alle crypto applicaties ondersteunt. Rabby kan je vrijwel altijd gebruiken, maar er zijn sommige uitzonderingen dat Rabby niet te gebruiken is. Dat is meestal het geval op hele nieuwe chains. Dan biedt Metamask altijd een uitkomst.

Hoe je Metamask installeert en gebruikt, lees je op deze pagina.

Dat ik nu Rabby gebruik, betekent overigens niet dat ik Metamask verwijder.

Wallets voor Cosmos en Solana

Rabby, Safe en Metamask zijn allemaal ontwikkeld voor de Ethereum en op Ethereum gebaseerde blockchains. Als je op Cosmos en Solana wilt werken, dan blijft voor Cosmos Keplr onze favoriet en voor Solana Phantom.

Tip: Hardware wallet blijft aan te raden

Ondanks dat een Safe veiliger is dan een hardware wallet, blijft het aan te raden om een hardware wallet te gebruiken. Voor een veilige Safe moet je immers drie verschillende privésleutels op drie verschillende apparaten hebben staan. Een hardware wallet is uitermate geschikt om als een apart aparaat te gebruiken.

Bovendien is een hardware wallet (die je gemakkelijk via Rabby kan gebruiken) veiliger dan enkel een Metamask of Rabby wallet. Bij een hardware wallet bewaar je een privésleutel immers offline en niet online (op je computer).

Voor de beste hardware wallet en hoe je er mee werkt, lees deze pagina door.

Zó haal je het meeste geld uit een wallet

Waarom zou je niet gewoon simpel je geld op een cryptobroker bewaren?

De eerste reden is veiligheid. Natuurlijk zijn er brokers zoals Coinbase of Binance die nog nooit failliet zijn gegaan en dat waarschijnlijk ook niet gaan. Maar er zijn de laatste tijd wel een paar enge verhalen opgedoken over hacks van brokeraccounts bij Coinbase en Binance.

Zelfs met alle veiligheidsmaatregelen als 2FA, werden complete balansen leeg geplunderd door hackers. Lees dit Reddit verhaal bijvoorbeeld (ik heb zelfde soort verhalen de afgelopen maanden meerdere keren gezien).

Een Safe wallet kan dus echt heel veel rust geven. En in combinatie met Rabby, is het ook nog eens redelijk gebruiksvriendelijk.

Het extra voordeel van een wallet, is dat je veel meer geld kan verdienen, omdat je op de blockchain werkt. Bij BeursBrink doen we dat al jaren.

Ten eerste doordat je tokens kan kopen, voordat ze op cryptobrokers verschijnen. Deze tokens bespreken we in het Crypto Smallcaps Rappport.

Ten tweede doordat je je cryptogeld kan stallen in DeFi en staking applicaties. Deze tips vind je in het Crypto Cashflow Rapport.

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.