Van handelsoorlog naar valutaoorlog (en hoe je daar van profiteert)

De handelsoorlog… Er is al heel veel over gezegd en het veroorzaakt veel tumult op de beurzen. Wat er alleen nog niet over gezegd is, is dat het juist heel positief is voor de prijzen in financiële markten. En wel hierom: de handelsoorlog is al lang geen handelsoorlog meer, maar een valutaoorlog. En daarom is het op zijn zachtst gezegd niet slim om niet te beleggen.

Het onderstaande filmpje van CNBC beschouwt de situatie nog eens. Hoe de handelsoorlog een valutaoorlog is geworden, doordat de Chinezen hun munt in waarde hebben laten zakken.

Kortom, centrale banken strijden nu om de goedkoopste munt. Heel logisch, want dat stimuleert de economie. Zo bevordert het de export en bedrijfswinsten, de reële economie dus. Wel gaat de goedkope munt van het ene land ten koste van de economie van het andere land.

Dat geeft voor andere centrale banken een flinke prikkel om de munt ook te verlagen. Alleen als iedereen zijn valuta laat dalen, zullen de positieve effecten van goedkoop geld geneutraliseerd worden. Dus is iedereen weer terug bij af.

Behalve de prijzen in financiële markten, want daar zorgt het goedkope geld vooral voor hogere prijzen.

‘Race to the bottom’

Een valutaoorlog is natuurlijk niet alleen iets van deze tijd. In de ’30, tijdens de Grote Depressie, devalueerden landen al hun munten. Toen door de goudstandaard te verlaten.

Nu verlagen centrale banken hun munt door liquiditeit in het systeem te pompen. Oftewel geld bij te drukken. Na de financiële crisis van 2008 is dat al heel veel gebeurt, zoals je waarschijnlijk wel is opgevallen.

Alleen de laatste jaren keerde er vrede terug, op valutagebied dan. De Fed haalde zelfs liquiditeit uit de financiële markten.

Totdat China weer begon met het bij drukken van geld in 2019. Met als hoogtepunt, tot nu toe, de yuan die tegenover de dollar op een laagste niveau noteert sinds de financiële crisis. Andere centrale banken, zoals die van India, Thailand, Nieuw-Zeeland en Indonesië, volgden China door hun rente te verlagen.

Volgen Europa en de Verenigde Staten ook?

Nu is natuurlijk de grote vraag: gaan de ECB en bovenal de Fed ook weer geld bij drukken?

Waarschijnlijk wel. Zo lieten beleidsmakers bij de ECB blijken. Een stimuleringspakket met lagere rentes en een opkoopprogramma lijkt de ECB het meest geschikt, om de sputterende economie weer aan de gang te krijgen.

De Fed heeft zich nog niet concreet uitgesproken over een mogelijk opkoopprogramma. Wel zei Powell in Jackson Hole:

We zullen op een passende wijze optreden om de expansie in gang te houden.

En ja, als de grootste concurrent van de Verenigde Staten het ‘liquidteitspedaal’ al heeft ingetrapt, is het geen gekke gedachte dat de Fed dit ook zal doen.

Daarom is het heel dom om niet te beleggen. Want als centrale banken geld printen, gaat vrijwel alles omhoog. Behalve cash.

Toch is de ene belegging beter dan de andere. Bij BeursBrink kijken we bijvoorbeeld naar ondergewaardeerde aandelen, zoals in China. Maar een goede spreiding is natuurlijk het belangrijkste. Dus vergeet ook Amerika en Europa niet, net zoals goud en bitcoins.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.